Jump to content

Nyugalmasabb évek jönnek a világgazdaságban

2013. 11. 12. 00:00

A gazdasági és piaci viharok elhúzódó időszaka után úgy tűnik, hogy a világgazdaság következő két éve valamelyest stabilabb lesz - jósolta kedden Londonban ismertetett globális előrejelzésében a Moody´s Investors Service.

A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának közgazdászai a 19 oldalas helyzetértékelésben kiemelik azt a véleményüket, hogy a pénzügyi válság elhatalmasodása óta jelentős előrelépés történt a szerkezeti egyensúlyhiányok kezelésében, az euróövezeti periféria külső hiányai jórészt eltűntek, és csökkentek az államháztartási deficitek a fejlett ipari gazdaságokban.

A felzárkózó térség gazdaságai számára komoly kihívást jelent az amerikai monetáris politika várható normalizálása, ám e gazdaságok is megfelelő "előzetes figyelmeztetésben" részesültek a nyári piaci kilengések idején - áll a Moody´s keddi londoni elemzésében. A ház szerint a következő tizenkét hónap során a húsz legnagyobb fejlett és felzárkózó ipari gazdaság mindegyikében valószínűleg újraindul a növekedés, és a világgazdaság egésze is túljuthatott a pénzügyi válság és a nyomában járó recesszió legrosszabb időszakán.

Forrás: MTI Eco

Kép: freedigitalphotos.net