Jump to content

Így változik az árfolyamgát

2013. 11. 12. 00:00

Ezentúl azok az adósok is élhetnek az árfolyamgáttal, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük – erről döntött néhány nappal ezelőtt a parlament. Megmutatjuk, kik és milyen feltételekkel kérhetik az árfolyamgátat.

Az árfolyamgát igénylésének annak 2011 augusztusi bevezetése óta volt néhány feltétele, azok pedig, akik nem feleltek meg ezeknek a feltételeknek, nem kérhették azt. A néhány napja a parlament által elfogadott indítvány ezen feltételeket törölte el.

Ez alapján az árfolyamgát azok számára is igénylehető lesz, akiknek 90 napot meghaladó késedelme van a törlesztő-részletek fizetésében. Ezentúl azok is kérhetik az árfolyamgátat, akik a kölcsön folyósításakor alkalmazott árfolyamon számolva több mint húsz millió forintnyi hitelt vettek fel. Emellett azok is élhetnek az árfolyamgáttal, akik már korábban fizetéskönnyítő programban részesültek. Ennek értelmében ezentúl gyakorlatilag bárki igénybe veheti az árfolyamgátat, aki devizahitellel rendelkezik Magyarországon. Az árfolyamgát azonban továbbra sem kötelező, mindenki maga dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel vagy sem.

Az árfolyamgát során a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, legfeljebb öt évig vagy a kölcsön lejártáig. Az aktuális árfolyam és a rögzített árfolyam különbözetét egy gyűjtőszámlán tartják nyilván. Ennek a különbözetnek a kamattörlesztését a bank és az állam fizeti, az adósnak csak a tőketartozást kell kifizetnie a gyűjtőszámláról.

A kormány célja, hogy olyan megoldást találjon a devizahitelesek problémájára, amelynek köszönhetően jövőre 15-20 százalékkal csökkenhetnek a törlesztő-részletek.

Az árfolyamgát legnagyobb előnye, hogy fix törlesztő-részleteket és védelmet biztosít akkor, ha a forint a devizához képest gyengülne. Az árfolyamgát igénylésének semmilyen banki költsége nem terheli az igénylőt, és a közjegyzői díjat sem kell kifizetni. Az árfolyamgát korábbi korlátainak eltörlésével újabb 150 ezer devizahiteles számára nyílik új lehetőség a hitelrendezésre.

Emellett a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról is döntött a parlament: eszerint jövő év április 30-áig senkit sem lehet kilakoltatni hiteltartozása miatt. A kilakoltatási moratórium decemberben kezdődne, de elképzelhető, hogy annak kezdetét is előbbre hozzák.

Az árfolyamgát kiterjesztése és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása a kormány által tervezett intézkedéseknek csak az első lépcsője. A kormány korábban kilátásba helyezett további lépéseket is, ám a konkrétumok a cikk írásakor még nem ismertek.


Fotó: FreeDigitalPhotos