Jump to content

Olasz miniszter: rendben van az államháztartás

2013. 09. 29. 00:00

Csak mérsékelt piaci reakciót vár a kormányválságra az olasz gazdasági és pénzügyminiszter, Fabrizio Saccomanni. A miniszter szerint az olasz államháztartás rendben van, és a pénzügyi piacok már beárazták a politikai instabilitást.

"A piacok sok dolgot figyelembe fognak venni, köztük a gazdasági kilátásokat is, amelyek egyértelműen javulnak. Abban reménykedek, hogy hétfőn a piacok megerősítik ezt a bizalmat" - nyilatkozta Saccomanni vasárnap az Il Sole 24 Ore gazdasági napilapnak.

A növekvő olasz politikai instabilitás miatt a befektetők egyre jobban aggódnak Olaszország jövője miatt. A tízéves lejáratú olasz államkötvények hozama pénteken háromhavi csúcsot ért el. Fabrizio Saccomanni ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte az elmúlt hetekben a piacok már felmérték az olasz kormányválságból eredő megnövekedett kockázatokat.

A tízéves lejáratú olasz államkötvények hozama pénteken 4,41 százalékon állt. Az olasz gazdaság mellett az eurózóna másik kritikus pontjának tartott, és az olaszokkal gyakran összehasonlított spanyol tízéves kötvények hozama valamivel alacsonyabb, 4,35 százalék volt. Az általános referenciának számító német államkötvények hozama 1,78 százalék volt.

Az olasz kormányválság szombat este bontakozott ki, amikor az április végén megalakult római kormány öt jobbközép minisztere közös nyilatkozatban jelentette be, hogy lemond, felbontva ezzel a balközéppel és a centrummal való nagykoalíciót.