Jump to content

Mit tehetsz, ha tartoznak neked?

2013. 09. 12. 00:00

Egy barátod nemrég nehéz helyzetbe került, ezért kölcsönadtál neki, de most neked is nagy szükséged lenne a pénzre? Kövesd tanácsainkat, hogy hamarabb visszakapd a pénzed.

Ha pénzt adsz kölcsön, néhány fontos szabályt mindenképp be kell tartanod. Bármennyire is jó barátok vagytok, és bármennyire is megbízol a barátodban, szerződést minden esetben írnotok kell. A szerződés segít abban, hogy a pénzügyek miatt ne menjen tönkre a jó viszony köztetek. Ha ugyanis minden szabályt és feltételt már az elején tisztáztok, akkor nem alakulhatnak ki félreértések és kellemetlen helyzetek. Ne feledjük: a jó barátság alapja a pontos elszámolás!

Beszéljétek meg még kezdetben, hogy mennyi pénzt adsz kölcsön a barátodnak, és azt is, hogy mennyi időre adod. Ha kamatot is szeretnél felszámítani, akkor annak mértékéről is mindenképp állapodjatok meg. A kamat mértékét egy évre vetítve kell meghatározni, és időarányosan kell megállapítani. Megbeszélhetitek azt is, hogy több részletben fizeti vissza a barátod az összeget. A részletfizetés előnye, hogy általa folyamatosan csökken a kölcsön mértéke, és közben a barátodnak sem okoz túl nagy terhet a részletek visszafizetése.

Miután megállapodtatok a részletekről, írnotok kell egy kölcsönszerződést, amelyben minden fontos részletet rögzítetek. Írassátok alá két tanúval is a dokumentumot, ez ugyanis nagyban segíti az ügy elrendezését, ha esetleg időközben probléma adódna.

Ha elérkezett a fizetési határidő, és a barátod még nem fizette vissza a kölcsönadott pénzt, emlékeztesd rá - talán csak kiment a fejéből az időpont. Ha haladékot kérne, dönthetsz úgy, hogy megengeded a későbbi visszafizetést, de ilyenkor is mindenképp írjatok szerződést. Ha nem tudod tovább nélkülözni a pénzt, akkor próbáld meg érvekkel meggyőzni arról, hogy mihamarabb szükséged van a pénzre.

Ha visszakapod a pénzed, írj egy igazolást arról, hogy a teljes tartozást visszakaptad, és írd alá azt! Részletfizetés esetén pedig mindig igazold, hogy mekkora összeget kaptál vissza, és még mennyi a fennmaradó tartozás mértéke.

Ha nem fizet a barátod, küldhetsz írásos felszólítást is, hátha ez segít meggyőzni őt arról, hogy nincs más lehetőség, vissza kell fizetnie a kölcsönt. Ha az érvek és a felszólítások hatására sem kapod vissza a pénzed, és nem is látsz arra esélyt, hogy visszakapd, fordulj ügyvédhez! Gyűjtsd össze valamennyi olyan dokumentumot, ami a kölcsönnel kapcsolatban született, és vidd el az ügyvédedhez! Ő segít abban, hogy törvényes módon, a lehető leghamarabb visszakapd a pénzed.

Az ügyvéd és a tárgyalás természetesen további költségekkel jár, és a barátság megromlásához vezethet, így csak abban az esetben élj ezzel a lehetőséggel, ha már semmilyen más lehetőséged nem maradt a pénzed visszaszerzésére.


Fotó: FreeDigitalPhotos