Jump to content

Autóátírás? Az nem lesz olcsó!

2013. 08. 30. 00:00

Egy jó állapotban lévő autót találtál meglehetősen jó áron? Ha használt autóban gondolkodsz, nyilván ez a legjobb fogás! De számoltál az átírás költségeivel is? Több tízezer forintot kell még fizetned az áron kívül az eredetiségvizsgálatra, a törzskönyvre és még sok minden másra.

Amennyiben használt autót veszel, az rengeteg járulékos költséggel jár, hiszen át kell íratnod a saját nevedre a gépjárművet. Ehhez pedig öt tétel tartozik, amely tovább növeli a vételárat: ilyen a gépjármű eredetiségvizsgálat, a vagyonszerzési illeték, az új forgalmi engedély, a törzskönyv, valamint a kötelező biztosítás díja.

Az eredetiségvizsgálatot már az adásvételi szerződés megkötése előtt érdemes elvégeztetni, hogy tisztázzuk a megvétel előtt álló autó eredetét. A vizsgálat ára 17 ezer és 22 forint között alakul járműkategóriától függően. Akadhat olyan eset, amikor eredetiségvizsgálatot az eladó fizeti, erről azonban a két félnek még az adás-vétel előtt kell megállapodnia.

A vagyonszerzési illeték mértéke a jármű életkorától és teljesítményétől függ, vagyis már nem a motor hengerűrtartalmától, mint korábban. A gépkocsi korát mindig a gyártási évtől és nem az üzembe helyezéstől számolják. Így például egy legfeljebb 3 éves, 40 kilowatt teljesítményű autó esetében kilowattonként 600 forinttal kell számolni, míg ugyanekkora teljesítményű, de 8 évnél idősebb gépjárműnél az illeték kilowattonként 300 forintot tesz ki. Ez azonban a legolcsóbb kategória. A legfelső szintnek a 120 kilowatt feletti teljesítményű, 3 évesnél nem régebbi autó számít: itt egy kilowatt után 1200 forintot kell fizetni átíráskor, míg ugyanezen típus kocsi 8 évnél idősebb változata esetében kilowattonként 710 forint a tarifa.

Használt autó átírásakor szükségünk lesz egy új forgalmi engedélyre, melynek díja fixen 6000 forint. Ne felejtsük el, hogy az okmányirodai ügyintézés során szükségünk lesz az eladó forgalmi engedélyére, amelyet le kell adnunk, hogy újat kaphassunk – már a saját nevünkre kiállítva. Törzskönyvből is újat kell csináltatnunk, mely ugyancsak 6000 forintba kerül.

Mikor aláírtuk az adásvételi papírokat, már a mi felelősségünk lesz a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás is. Ennek éves költsége további néhány ezer forintot tesz ki a legjobb esetben is.

Mindezen felül figyelnünk kell arra is, hogy a megvásárolt gépjárművet a hatályos szabályozásnak megfelelően 15 napon belül át kell íratnunk a saját nevünkre. Ez sajnos nem 15 munkanapot, hanem 15 naptári napot jelent, melynek be nem tartása több tízezer forintos bírságot vonhat maga után.


Fotó: FreeDigitalPhotos