Jump to content

7 milliós ingatlanok az Eszközkezelőnél

2013. 08. 27. 00:00

Átlagosan 7,1 millió forintot érnek azok az ingatlanok, amelyeket eddig felajánlottak a Nemzeti Eszközkezelőnek. Az átvett lakások közül mindössze hat százalék található fővárosban. A program azonban még mindig nyitva áll, így akár neked is segítséget nyújthat, ha bajba jutottál a devizahiteleddel!

Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a Nemzeti Eszközkezelő programja iránt: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az indulástól számolva július végéig mintegy 7300 ingatlan-felajánlást fogadtak be, amivel körülbelül 32 900 személy lakhatása vált biztossá. A statisztikákból az is kiderült, hogy az államnak a devizaadósok által megvételre felkínált ingatlanok értéke átlagosan 7,1 millió forint volt.

Az adatokból kitűnik, hogy az ingatlanok többsége a keleti országrészben, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, de jelentős számú ingatlan-felajánlás érkezett Pest megyéből is. A dunántúli megyékben viszonylag kisszámú ingatlant kínáltak fel ez idáig, azonban a korábbiakhoz képest itt is bővülés tapasztalható, főleg Baranyában és Somogyban. A felajánlott ingatlanok 6 százaléka Budapesten, 16 százaléka megyei jogú városban, 39 százaléka vidéki városban, 39 százaléka pedig egyéb településen található.

A Nemzeti Eszközkezelő programja azonban jelenleg is nyitva áll, így ha valamennyi feltételnek megfelelsz, akkor devizaadósként te is felajánlhatod megvételre az államnak a lakásod, majd fix összegért visszabérelheted azt.

A nyár elején végrehajtott törvénymódosításoknak megfelelően a felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban a korábbi 15 millió forint helyett 20 millió lehet, illetve egyéb településeken a lakás értéke 10 millió forint helyett most már akár a 15 millió forintot is elérheti. A feltételek közé tartozik, hogy a felajánlott ingatlan legyen az egyetlen lakás, amelyre a jelzálogot bejegyezték, és a hitelszerződésnek még 2009. december 30-a előtt kellett létrejönnie. Ezen kívül szükséges, hogy a hitelesnek 180 napos vagy azt meghaladó késedelme álljon fenn, a késedelmes összegnek pedig el kell érnie a minimálbér kétszeresét (ami jelenleg 186 ezer forint).

Emellett szociális szempontoknak is meg kell felelni, hogy az Eszközkezelő segítségét igénybe vehessük. Így az adósnak vagy a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában vagy lakásfenntartási támogatásban kell részesülnie. Szintén feltétel, hogy a háztartásban legalább egy gyermeket neveljenek, aki után családi pótlék jár. Igazolni kell azt is, hogy az adós állandó lakóhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan, valamint hogy az Eszközkezelőnek felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.


Fotó: FreeDigitalPhotos