Jump to content

Mennyi kell az iskolakezdéshez?

2013. 08. 26. 00:00

Ismét itt a szeptember, és ismét itt az iskolakezdés. Ez ugyan leginkább a gyerekeknek rossz hír, de a szülőknek sem éppen a legkönnyebb időszak, hiszen ilyenkor a tanszerek miatt komolyabb kiadással kell számolniuk. Idén 20 ezer forint alatt nehéz megúszni az iskolakezdéssel járó költségeket.

Egy új táska, füzetek, írószerek, na és persze a tankönyvek – csak hogy néhányat említsünk az ilyenkor az iskolakezdéshez szükséges felszerelésekből. Nem biztos, hogy nem jártál jól, ha ezek beszerzését mostanáig halogattad, mivel a nagyobb áruházak augusztus végén, vagy szeptember elején előszeretettel árusítják ki a rajtuk maradt iskolai termékeket, akciós áron.

Ettől függetlenül nem leszel könnyű helyzetben, ha 20 ezer forint alatt akarod megúszni az iskolakezdéssel járó beruházásokat. Főként akkor, ha új táskát is kell venned az iskolás gyerekednek. Amennyiben egy jobb minőségű, márkás darabot szeretnél venni, akkor minimum 10 ezer forinttal kell számolnod. Bár ennél jóval olcsóbban is vehetsz táskát, ám a néhány ezer forintos eszközöknél kérdéses, hogy azok kibírják-e az egész évet, így pedig összességében lehet, hogy végül többet költesz majd el, mintha csak egy, de jó minőségű táskát vásárolnál.

Sok helyen kapható olyan táska, melyhez ugyanolyan mintájú iskolai eszközök (például tornazsák, tolltartó) is tartoznak. Ezek legkevesebb 15 ezer forintba kerülnek.

Számolnod kell azzal is, hogy az idei órarendek már minden napra tartalmaznak testnevelés órát. Vagyis ezentúl nem lesz elég egyetlen póló és rövidnadrág, vagy tornadressz a gyereknek, ezekből is többet kell beszerezned, ami további minimum 3-5 ezer forintos költséget jelent.

Az írószerek árai között óriási a szórás. Így például vehetünk golyóstollból 4 darabot 60 forintért, de egy-egy márkásabb, vagy a gyerekek számára „menőbbnek" számító íróeszköz akár 1500-2000 forintba is kerülhet. Ennél kisebb a különbség, ha A5-ös méretű füzetet keresünk: itt jelenleg az árak 35 és 340 forint között változnak. Ha viszont gyermekünk spirálfüzetet szeretne, akkor valószínűleg mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen a nagy alakú típusból egy-egy szebb darabért akár 1800-1900 forintot is elkérnek, bár egyszerűbbeket 150-300 forintért is vehetünk.

Ha összeszámolod, már most sok ezer forintnál tartunk, pedig még nem is beszéltünk a tankönyvekről. Idén az első osztályosok szülei jártak a legjobban, mivel nekik ezúttal valamennyi könyv ingyenes volt. A többieknek azonban augusztus 15-ig előre kellett fizetni ezekért, a csomagok ára pedig 6 és 12 ezer forint között alakult. Kivéve persze azoknak, akik rászorultsági alapon eddig is ingyen jutottak tankönyvekhez.


Fotó: FreeDigitalPhotos