Jump to content

Elmondanád, ha többet ad vissza az eladó?

2013. 08. 26. 00:00

A válaszadók mintegy kétharmada elmondaná a bolti eladónak, ha az véletlenül túl sok pénzt adna vissza vásárláskor - derül ki az Ezonomics legutóbbi online felméréséből.

A Narancs Juice angol nyelvű testvéroldalának kérdését a becsület közgazdaságtanának kérdései motiválták. Dov Sediman HOW című könyve szerint egy New YOrk-i fánkárusnak úgy sikerült megsokszoroznia eladásait, hog megbízott vásárlóiban - azok maguk számolhatták ki az átadott aprópénzt.

Indiában egyébként olyan kávézókat is működtetnek, amelyek tulajdonképpen az őszinteségre épülnek és még kassza sincs bennük. A fogyasztók kiválaszthatják mit kérnek, ezt pedig saját belátásuk (és becsületük) szerint kell kifizetni egy dobozba. A projekt nagyobb szabású célja egyébként a korrupcióellenes magatartás népszerűsítése.

Amikor túl sok aprót kapunk vissza az eladótól, csak kicsit tér el a fenti szituációktól. A lényeg éppen ugyanaz: mennyire bízunk meg a másikban és mi magunk mennyire vagyunk őszinték. A bizalom pedig a gazdaságot működtető tényezők egyik legfontosabbja - ha belegondolunk, egyoldalúan racionális és önző üzletemberekkel senki sem szívesen üzletel. Ott szeretünk vásárolni, ahol biztonságban érezzük megunkat. Ez pedig az internet korában még fontosabbá válik.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos