Jump to content

Kollégiumban fogsz lakni? Ennyivel számolj!

2013. 08. 22. 00:00

Már tudod, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára vettek fel, de azt még nem, hogy hol fogsz lakni? Tisztában vagy vele, hogy mennyibe kerül az élet egy kollégiumban? Megmutatjuk, mivel kell számolnod!

A kollégiumi díj nagysága számos tényezőtől függ. A költségek mértékét többek között az határozza meg, hogy hány ágyas szobában fogsz lakni, mennyire jó állapotban van a koli és a szobád, mennyire van frekventált helyen a szálló, és az is természetesen, hogy államilag finanszírozott vagy önköltséges szakra vettek-e fel. A legtöbb kollégiumban különböző kategóriákat határoznak meg a kényelmi szempontok figyelembevételével.

A budapesti kollégiumok közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatóinak minimum 9300 forintot kell fizetniük a szállásért, de a jobb kollégiumokban 21-23 ezer forintot is fizetni kell havonta. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak pedig 9300-16 ezer forintot kell kiadniuk a lakhatásért, és hasonlóan alakulnak az árak a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kollégiumaiban is. A Semmelweis Egyetemhez tartozó diákotthonokban pedig attól függően, hogy hány ágyas szobában kapunk szállást, 9 ezer, 11 ezer és 17 ezer forint körüli árat kell havonta kiadnunk.

A vidéki egyetemeken akár ennél is magasabbak lehetnek az árak. A legdrágább kollégiumi díjakat a Miskolci Egyetem kollégiumaiban kérik, ahol havi 8 és 43 ezer forint között alakulnak az árak. A Debreceni Egyetemhez tartozó kollégiumokban 8 és 34 ezer forint között, míg a Szegedi Tudományegyetemen 8 és 25 ezer forint közötti díjat kell fizetni. A pécsi Tudományegyetemen kisebb a szórás, ott 12 és 18 ezer forint között alakulnak a kollégiumi árak. A Kaposvári Egyetem kollégiumi díjai az egyik legolcsóbbak: 10-15 ezer forint körül alakulnak. A Pannon Egyetemen pedig 10 és 28 ezer forint közötti kollégiumi díjakkal találkozhatsz.

Más vidéki főiskolák kollégiumi díjai egészen hasonlóan alakulnak. A Nyíregyházi Főiskolán például 12 és 16 ezer forint közötti árakkal kell számolni, míg az egri Eszterházy Károly Főiskolán 8 és 15 ezer forintos kollégiumi díjak vannak. A Kecskeméti Főiskolán pedig 11 és 25 ezer forint közötti összeget kell fizetni a kollégiumi ágyért havonta.


Fotó: FreeDigitalPhotos