Jump to content

Valóban boldogabbá tesz a saját lakás?

2013. 08. 19. 00:00

Boldogabbá teszi az embereket, ha saját lakásuk van, mintha bérelnének egyet – legalábbis ez derült ki legutóbbi szavazásunkon. Ennek ellenére a legújabb kutatások nem támasztják alá, hogy lenne ilyen összefüggés a lakásvásárlás és a jó közérzet között.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink szerint boldogabbak-e azok, akik saját lakással rendelkeznek, mint azok, akik bérelt ingatlanban laknak. A válaszadók 84,87 százaléka szerint boldogabbá tesz a saját lakás, míg 15,13 százalék úgy vélekedett, ettől nem lesz jobb az emberek közérzete.

Bár az eredmény meggyőző, a közelmúltban publikált kutatások mindezt nem támasztják alá. Nathalie Spencer viselkedéskutató közgazdász szerint ugyan lehet kapcsolat a saját lakás és a boldogság szintje között, ám utóbbit sokkal inkább meghatározza a jövedelmi szint, a foglalkozás, a kor, és még sok másik tényező.

Spencer arra is felhívja a figyelmet, hogy saját lakást nem feltétlenül a saját boldogságuk növelése miatt vesznek az emberek. A szakértő szerint ezzel sokszor inkább az ismerőseinkkel akarjuk tartani a lépést. Hiszen az, ha valaki saját ingatlanban lakik, az egyben státuszszimbólumnak is számít, tehát ha mi bérelt lakásban élünk, a környezetünkben élők pedig saját ingatlannal rendelkeznek, akkor „kisebbnek" érezzük magunkat, ami vásárlásra ösztönöz minket.

Natalie Spencer arra figyelmeztetett, hogy bár a saját lakás megvásárlása örömmel tölthet el minket, az ez által okozott boldogság nem tart majd sokáig. Az emberi természet ugyanis gyorsan alkalmazkodik a megemelkedett életszínvonalhoz, így ahhoz, hogy újabb boldogság-hullámot élhessünk át, tovább kell javítanunk az életstílusunkat, ami pedig előre nem tervezett kiadásokkal jár.

Nem ítélhető meg egyértelműen, hogy saját lakás vétele, vagy inkább a bérlés kedvezőbb pénzügyi szempontból. A bérlés mellett szól, hogy így nem kell megválnunk megtakarított pénzünktől, hanem a havi bérleti díj mellett továbbra is befektethetjük a félretett összegeket. Ráadásul számos közgazdász azt hangsúlyozza, hogy az ingatlan egy meglehetősen kockázatos befektetés, hiszen annak értéke akár rövid idő alatt is jelentősen módosulhat.

Másfelől viszont ha miénk a lakás, akkor tudatában vagyunk annak – hiába vettük azt hitelre -, hogy nem életünk végéig kell fizetni lakbért. Emellett pedig a saját lakásunk mindig sokkal otthonosabb, mint egy bérelt ingatlan, és ezt a hangulatot nem nagyon lehet mással pótolni.


Fotó: FreeDigitalPhotos