Jump to content

Érezte már a fizetés fájdalmait?

2013. 08. 16. 00:00

Az éttermi vacsora után fizethetünk hitelkártyával és készpénzzel is - ettől függően pedig eltérő időben fogunk szembesülni az elköltött összeg mértékével is. Nem mindegy, mit, mikor fizetünk ki és mennyire tudatosan fogyasztunk.

A kutatók szerint a "fizetés fájdalmát" az adja, hogy a készpénzzel való fizetés, a bankjegyek használata erőteljesebben érzékelteti velünk az elköltött összegeket. Ezzel szemben: a hitelkártyás fizetés esetén csak hetekkel később látjuk az elköltött összegeket, így az étteremben tompábban érezzük fogyasztási döntéseink súlyát is.

Tudnunk kell viszont, hogy mindez csupán egy mentális csapda: valójában a hitelkártyás fizetés terheli meg jobban pénztárcánkat, hiszen ez esetben kamatot kell fizetnünk. Ráadásul az sem minden esetben szerencsés, ha semlegesítjük a pénzköltés során fellépő pszichológiai korlátokat.

Egy majd 15 évvel ezelőtti tudományos cikk szerint a fizetés fájdalma egyébként mindenképp fellép - amikor viszont időben eltolva fizethetünk, akkor az kevésbé kötődik össze magával az igénybevett termékkel vagy szolgáltatással. Költési szokásainkat persze nemcsak ez befolyásolja: egy 2008-as kutatás szerint például a kuponok és ajándékutalványok elköltését sokkal lazábban kezeljük, mint a készpénzét.

A pénzköltéskor tehát kettős a dilemma: ha időben fizetünk, akkor fájdalmasabb a költekezés, ha pedig később akkor kamatot fizetünk és nehezebben tartjuk féken fogyasztásunkat. Végeredményben egy a lényeg: legyünk tudatosak. (És ha a fájdalmat és a későbbi meglepődést is elkerülnénk, kipróbálhatjuk az előrefizetés módszerét).

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos