Jump to content

90 év felett ennyi pénzt küld az állam

2013. 08. 16. 00:00

Talán messze még ez a szép életkor, talán már nem is annyira. Mindenesetre jó tudni, hogy ha mi vagy családtagjaink megélik ezt a kort, az állam is értékeli azt, mégpedig úgy, hogy a nyugdíjon felül küld pénzt a szépkorú ünnepeltnek.

Milyen kellemes meglepetés, amikor a postás a szokásos nyugdíjnál kereken kilencven ezer forinttal többet hoz! Ennyi jár ugyanis, ha betöltjük a kilencven évet. Egyszeri juttatás ez, vagyis nem kapjuk rendszeresen, de ötévente mégis megismétlődik. Aki ugyanis betölti a 95. életévét is, ismét részesül "jutalomban" az államtól, ekkor már 95 ezer forintot kap a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint. Ha pedig valaki annyira szerencsés, hogy megéli a 100. vagy a 110. születésnapját is, akkor ugyanúgy annyiszor ezer forintot kap, mint ahány éves. Ez a juttatás több mint könnyen jött pénz, ez jelzi, hogy fontosak vagyunk a társadalom számára, legyünk akárhány évesek.

Mindez az Idősügyi Tanács kezdeményezésére létrejött, majd 2008-ban elfogadott törvénynek köszönhető, amely akkor még csak egyszeri alkalommal, azóta azonban folyamatosan biztosítja a szépkorúak számára a jubileumi juttatást. A törvény szerint a juttatásra bárki jogosult, aki magyar állampolgár, és betöltötte legalább a 90. életévét, vagy aki a jubileumi életév betöltése előtt legalább három hónapig Magyarországon lakott.

Egy 2008-as kormányrendeletnek köszönhetően arra is lehetőség nyílik, hogy Magyarország nevében a politikai vezetők köszöntsék a magyar állampolgárságú szépkorúakat. Ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy az adott település központi nyilvántartója értesíti a szépkorba lépett lakosát és családját arról, hogy kérhetik, hogy a miniszterelnöktől oklevelet kapjanak. Ha valaki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az önkormányzat jelzi ezt a miniszterelnöki hivatalnak, ők pedig postázzák a levelet. A köszöntőt a település jegyzője, bizonyos esetekben pedig a polgármester személyesen adja át. Az oklevél mellé a nyugdíjjal arányosan egy kisebb pénzösszeg is jár.

Egy szépkorú ember azonban az állami jubileumi juttatáson felül más anyagi és nem anyagi támogatásokra is szorul. A testnek ilyen magas korban már sok problémája lehet, és egészségügyi kezelésre és ápolásra szorulhatunk. Éppen ezért jó, ha nem csak az állam és a családtagok támogatására várunk, hanem időben gondoskodunk a magunk békés időskoráról is. Ennek érdekében érdemes elgondolkodni azon, hogy életbiztosítást kössünk, életjáradékot biztosítsunk magunk számára, vagy válasszunk más, hasonló megtakarítási formát. Ezek közül néhány kifejezetten az időskor anyagi biztonságát hivatott szolgálni.


Fotó: FreeDigitalPhotos