Jump to content

Hiába nő a vagyon, kevesen takarítanak meg

2013. 08. 15. 00:00

Miközben a hazai lakosság nettó pénzügyi vagyona stabil növekedést mutat 2011 óta, a megtakarításokkal rendelkezők aránya évek óta nem volt ilyen alacsony – derül ki a GfK Hungária legfrissebb felmérésből. A hazai társadalom vagyoni egyenlőtlensége is tovább erősödött az elmúlt egy évben is.

A lakosság körében továbbra is stagnál a megtakarítói hányad a GfK Hungária pénzpiaci felmérése szerint. 2013 első félévében a hazai lakosság átlagosan 15 százaléka rendelkezett valamilyen banki megtakarítással. Ez az arány 2004 óta a legalacsonyabb, alulmúlja a 2008-2010 közötti válságos időszak megtakarítási arányszámait is.

A megtakarítókat vizsgálva kitűnik, hogy az átlagnál magasabb arányban képesek és hajlandóak a banki megtakarításokra a felsőfokú végzettségűek (körükben 40 százalék rendelkezik valamilyen megtakarítással), az 50 évnél idősebb személyek, a Budapesten vagy nagyvárosban élők és természetesen a magas jövedelműek.

A megtakarítási szokások változását több tényező együttesen alakítja. A megtakarítás mértéke és szerkezete függ a jövedelmi lehetőségektől, a kockázatvállalási hajlandóságtól, a megélhetési költségek, illetve az általános fogyasztói bizalom alakulásától is.

A váratlan kiadásokra való felkészülés továbbra is a legfontosabb a hazai lakosság számára. Sok család kénytelen felkészülni a megugró törlesztőrészletek, vagy a munkahely elvesztéséből adódó pénzügyi sokk ellensúlyozására. A gyerekek jövőjére vagy a nyugodt  nyugdíjas évek biztosítására továbbra is kevesebben tudnak spórolni, de a célok fontossága kismértékben növekedett is 2011 óta, azaz többen tudnak félretenni e célból.

A válság hatására az autó-, lakásvásárlás, felújítási vagy üdülési célú megtakarítások szorultak érezhetően vissza az utóbbi években, de kevesebben gondolhattak arra is, hogy műszaki cikk vásárlása céljából tegyenek félre. A fogyasztói bizalom növekedésére utalhat, hogy az utazás/üdülési cél növekedését látjuk az utóbbi években, az autóvásárlás céljából megtakarítók aránya – ha minimálisan is, de – növekedett.




Fotó: FreeDigitalPhotos