Jump to content

Érdemes-e művészetbe fektetni?

2013. 08. 15. 00:00

Sokan gondolják úgy, hogy a műalkotások befektetésként való megvásárlása a gazdagok kiváltsága. Pedig ehhez nem kell feltétlenül sok pénz - akár olcsón is vásárolhatunk szép megtérülést hozó tárgyakat. Van viszont számos kockázat...

Különösen érdekes ez a felvetés a gazdasági válságok éveiben - hiszen az alternatív befektetési formák általában éppen akkor kerülnek előtérbe, amikor a hagyományos pénzügyi termékek ára esik. Ezt igazolja egyébként holland tudósok kutatása is: az utóbbi 200 évben akkor váltak népszerűbbé befektetési formaként a műalkotások, amikor a tőzsdék gyengébben muzsikáltak.

Persze a műalkotásokat is nehéz egy kalap alá venni: egyes típusú műalkotások árai egyáltalán nincsenek összefüggésben a gazdasági környezettel. Mostanában állítólag az impresszionista és a kortárs művészek termékei teljesítenek jól, ha befektetésként vásárolják őket.

Egyébként annak ellenére érdemes vigyázni az efféle befektetésekkel, hogy tényleg nemcsak méregdrágán juthatunk befektetésekhez ezen a piacon sem. Ez egy nagyon kockázatos befektetési forma és különleges tudás vagy méregdrága tanácsadók nélkül könnyen nagyot veszíthetünk. Akiben megvan a szükséges tudás vagy rendelkezik megfelelő információkkal az elgondolkodhat a vásárláson, másoknak viszont csak erős fenntartásokkal ajánlható ez a forma.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos