Jump to content

Online vásárlás: csak óvatosan!

2013. 08. 14. 00:00

Most barátkozol az online vásárlással? Tény, hogy az interneten történő vásárlás kényelmes, de néhány fontos szabályt ebben az esetben is be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy később ne adódjanak kellemetlenségeink a figyelmetlenségekből.

Ha teheted, vedd át személyesen!
Az internet behálózza szinte az egész világot, és minden pontját összeköti egymással, így akár azt is megteheted, hogy az Egyesült Államokból vagy Ausztráliából vásárolsz magadnak valamit. A légiposta pedig néhány héten belül eljuttatja számodra a hőn áhított tárgyat. Ám ha sikerül Magyarországról, sőt a közelben található települések egyikén megtalálnod azt, amit keresel, nem érdemes távolabb keresgélned. Ha a közelben vásárolsz, akkor nem kell olyan sokat fizetned a szállításért, és akár személyesen is átveheted a megvásárolt árut. Így nemcsak pénzt spórolhatsz, de a személyes átvételnél arról is meggyőződhetsz, hogy nem sérült vagy hibás az áru, amit veszel.

Csak utólag fizess!
Bizalom ide vagy oda, mégiscsak vadidegenekkel üzletelünk, akikkel sohasem találkoztunk, és akikkel talán soha nem is fogunk. Éppen ezért légy elővigyázatos, és semmilyen esetben se utald át előre el a vételárat, főleg akkor ne, ha kihagyhatatlan ajánlatnak tűnik a vásárlás. Vannak ugyanis csalók, akik éppen a kihagyhatatlannak tűnő, remek lehetőségekkel veszik rá a vásárlókat, hogy előre fizessenek az áruért. A gond az, hogy a csalók, miután megkapták a vételárat, eltűnnek a pénzünkkel együtt, így könnyen pórul járhatunk.

Jelentsd, ha becsaptak!
Nemcsak magadat érdemes védeni, de vásárlótársaid érdekeit is. Ha bármi gyanúsat tapasztalsz az online hirdetések között, esetleg Te magad már pórul jártál, és nem szeretnéd, ha újra megtörténne, vagy ha mások is ugyanígy járnának, akkor jelents minél hamarabb a hirdetőoldal üzemeltetőinél a csalást! Csak egy hívás vagy egy email, de sok további bosszúságtól kímélhet meg.

Kerüld a nyerészkedőket!
Ha interneten keresel munkát, soha senkinek ne adj pénzt azért, hogy munkához juthass. A legtöbb ember, aki ilyen hirdetést ad fel, csak a pénzedre pályázik, munkához ilyen módon nagy valószínűséggel nem juthatsz.


Fotó: FreeDigitalPhotos