Jump to content

Munka mellett tanulsz? Ilyen szerződést köthetsz!

2013. 08. 09. 00:00

Már dolgozol valahol, de szeretnéd továbbra is képezni magad? Erre is van lehetőséged. A tanulmányi szerződéssel lehetőséged nyílik arra, hogy a munkaadód támogatásával tanulhass.

A tanulmányi szerződésben a munkáltató bizonyos támogatásokat biztosíthat neked: fizetheti a tandíj vagy a tankönyvek árának egy részét, esetleg szabadidőt biztosíthat a tanulásra, és pénzbeli vagy természetbeni juttatást is biztosíthat neked. De cserébe neked is vállalnod kell, hogy az adott képzést elvégzed, és a képzettség megszerzése után egy bizonyos ideig - maximum öt évig - nem mondasz fel a cégednél, ezzel viszonozva a támogatást. Tudnod kell, hogy ha tanulmányi szerződést köttök, akkor szabadidő és távolléti díj jár neked arra az időre, amikor az iskolában órák vannak. A vizsgákra való felkészüléshez is szabadidőre van szükséged - ennek mennyiségéről és időpontjáról a szerződésben kell megegyeznetek.

Mint minden szerződés esetében, úgy a tanulmányi szerződésnél is mindkét félnek tartania kell magát az általa vállaltakhoz. Jó, ha tudod, hogy ha a munkaadód nagyobb szerződésszegést követ el, például annak ellenére, hogy vállalta, nem fizeti meg neked a tandíjat, akkor ezentúl te sem vagy arra kötelezve, hogy a tanulmányaid után a cég szolgálatában maradj. Ha pedig te szegnéd meg a szerződésben vállaltak egyikét, például az ígértnél hamarabb felmondanál, vagy nem fejeznéd be a tanulmányaidat, akkor a munkaadó elállhat a szerződéstől, és visszakövetelheti az eddig általa kifizetett támogatást.

Akkor is fel lehet bontani a tanulmányi szerződést, ha akár nálad, akár a munkaadódnál olyan lényeges változás történt, amely miatt nem tudjátok teljesíteni a vállaltakat. Ebben az esetben nem követelhetik tőled vissza az addig nyújtott támogatást.

Fontos, hogy tudd, nem lehet tanulmányi szerződést kötni akkor, ha a továbbképzésre a munkaadód kötelezett téged, vagyis ha a cégednek fontos, hogy továbbtanulj, akkor az általuk befizetett tandíjért cserébe nem kötelezhet arra, hogy egy előre meghatározott ideig ne mondj fel.

A tanulmányi szerződést minden esetben írásba kell foglalni. Tanulmányi szerződést iskolai és iskolarendszeren kívüli, illetve nyelvi oktatásra is lehet kötni. Viszonylag gyakori az is, hogy külföldi tanulmányok végzésére kötik.

A tanulmányi szerződés, és azon keresztül a munkaadód támogatása sokat segíthet, hogy továbbképezd magad, és fejlődj, de fontos, hogy a szerződésben vállaltakat te is maradéktalanul betartsd, így megelőzheted, hogy az igazadat kelljen bizonyítanod, ha esetleg a szerződés felbontására kerül sor.


Fotó: FreeDigitalPhotos