Jump to content

Használt autót vennél? Így vernek át!

2013. 08. 08. 00:00

Autót szeretnél venni, de nem engedhetsz meg magadnak egy újat? Használtan is vásárolhatsz jót, de vigyázz, nehogy csalók áldozatává válj!

Új módszerrel próbálják ugyanis a csalók csapdába csalni a tudatlan használt autó vásárlókat. A bűnözők ma már valós adatokkal próbálnak pénzt kicsalni tőlünk – figyelmeztet a Használtautó.hu. Korábban gyári képekkel vagy letakart rendszámmal hirdetett autók fotóival próbálkoztak a csalók, akik ma már valódi autók képeivel, leinformálható szervizmúlttal, sőt megbízható kereskedők nevében töltik fel hirdetéseiket - írta közleményében a portál.

De nemcsak a vevőknek, hanem az eladóknak is óvatosaknak kell lenniük, a csalók ugyanis ellophatják és felhasználhatják a hirdetők és autóik adatait. Hogy azt kivédhessük, nem szabad megadnunk sem a jármű forgalmi engedélyének számát, sem az alvázszámot. Egyes hirdetőknek például a hirdetési oldal kinézetével megegyező email-t küldenek, amelyben arra kérik a hirdetőt, hogy hirdetése hitelességének bizonyítása érdekében egy válaszlevélben küldje el a hirdetett autó alvázszámát vagy a forgalmi engedély képét. Ezeket az adatokat aztán a hamis hirdetések hitelesítésére használják fel.

Ha pedig a csalók megszerezték egy valódi autó adatait, azokat a mit sem sejtő vásárlók megtévesztésére használják fel. Éppen ezért jó, ha egy egészséges mértékű gyanakvás mindig van bennünk. A legtöbb esetben például gyanús lehet, ha telefonszámot nem, csak email-címet látunk a hirdetés mellett. Gyanakodnunk kell akkor is, ha egy autóhirdetés túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen: túl olcsó ahhoz képest, hogy a hirdetés szövege szerint az első tulajdonos árulja, sérülésmentes az autó, és kevés kilométert futott. Az pedig még több gyanakvásra ad okot, ha időközben kiderül, hogy az általunk megvásárolni kívánt autó külföldön van. A legjobb, ha a hasonló hirdetéseket figyelmen kívül hagyjuk, és csak azokat vesszük számításba, amelyeket megbízhatónak találunk. De jó, ha körültekintően járunk el azokkal is, amelyeket megbízhatónak minősítünk, és amelyre válaszolunk. A legfontosabb pedig, hogy foglalót, előleget semmilyen esetben sem szabad adnunk.

Ha ezekre figyelsz, és a vásárláskor szabályos adás-vételi szerződést íratsz, akkor bátran azt mondhatod, hogy mindent megtettél azért, hogy biztonságban tudd a pénzed, és legyen egy megbízható autód.


Fotó: FreeDigitalPhotos