Jump to content

Nyári leárazások? Így vásárolj okosan!

2013. 08. 05. 00:00

Itt a nagy leárazások ideje, az az időszak, amikor a legkönnyebb elcsábulnunk egy csinos, leárazott cipő vagy ruha láttán. De mit tehetsz azért, hogy elkerülhesd a felesleges pénzköltést?

Ne vegyél felesleges dolgokat!

Legyen egy cipő vagy egy mobiltelefon bármennyire is kedvező áron, ha nincs rá szükséged, ne vedd meg! Gondolj bele, hogy ha egy cipőt 10 ezer forint helyett 5 ezer forintért megveszel, de nincs rá valójában szükséged, akkor valójában nem 5 ezer forintot spóroltál, hanem 5 ezer forintot költöttél el feleslegesen.

Gondold végig, hogy mire van szükséged!

Hogy elkerüld a felesleges pénzköltést, és tudatosan vásárolhass, írd össze indulás előtt, hogy mire van szükséged! Ha például jön a tavasz, és tudod, hogy nincs olyan cipőd, ami ilyenkor jó lenne, vagy tudod, hogy a férjed zoknijai közül néhány nemrég tönkrement, írd fel ezeket a listádra (ez lehet akár képzeletbeli is)! Olyan dolgot azonban semmiképp se írj fel, amire nincs szükséged, de láttad valahol, hogy jól néz ki. Amikor vásárolni mész, vedd elő a listádat, és kizárólag olyan dogokat keress az üzletekben, amelyek szerepelnek azon!

Tanulj meg nemet mondani!

Nem, nem kell mindent megvenned, ami jó rád, vagy ami olcsó. Sok ilyen dolgot árulnak a boltokban, attól még nem kell kötelességednek érezned, hogy meg is vásárold azokat. Állja a sarkadra, és dönts felelősségteljesen! A te pénzedről van szó, és fontos, hogy olyan dolgokra költsd, ami a számodra a leghasznosabb.

Ami nem jó rád, ne vedd meg!

Akár bevalljuk magunknak, akár nem, tény, hogy időnként nagyon hiúak vagyunk. Megpillantunk egy szép ruhát vagy cipőt, és ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy azonnal felpróbáljuk. Van azonban úgy néha, hogy a felpróbált ruha vagy cipő nem igazán áll jól nekünk, esetleg túlságosan szűk ránk. Légy okos, és valld be magadnak, hogy tehetsz bármit, az a ruha vagy cipő sohasem lesz jó rád! Ne vedd meg pusztán azért, hogy ott porosodjon a szekrényedben! Keress inkább egy hozzád illő darabot!

Ne dönts elhamarkodottan!

Ha bizonytalan vagy abban, hogy jó döntés-e megvenned a kiszemelt telefont vagy ruhát, inkább aludj rá egyet! Akár meg is kérheted az eladókat, hogy tegyék el azt a számodra, így biztosan meglesz másnap is. Ha nem néhány perc alatt, az első benyomások alapján kell döntened, jóval reálisabban ítéled meg a helyzetet. Ha a ruha kiállja a próbát, akkor valószínűleg van annyira jó, hogy megvedd. Ha pedig úgy döntesz, hogy az üzletben hagyod, akkor hálás lehetsz magadnak, hogy megkímélted magad a felesleges pénzköltéstől.



Fotó: FreeDigitalPhotos