Jump to content

Nem szégyen segítséget kérni befektetéskor!

2013. 08. 01. 00:00

Nagy felelősség dönteni arról, hogy a hónapok vagy évek alatt összegyűjtött pénzt hogyan, hol és mennyi időre fektessük be. Mi a legjobb? Kössek életbiztosítást? Fektessek részvényekbe vagy kötvényekbe? Esetleg maradjak a banki lekötésnél? A válasz nem egyszerű, de van hova fordulni!

Mint a legtöbb dolognak az életben, úgy az egyes befektetéseknek is van sok előnye és hátránya is. Hogyan tudhatod meg, hogy a számodra melyik a legkedvezőbb?

Az első és legfontosabb feladatod, hogy tudd, mi a célod, mit szeretnél elérni a befektetéssel. Hogy ezzel tisztában legyél, ülj le, és alaposan gondold végig, hogy miért szeretnél befektetni, mennyi pénzt tudsz nélkülözni, és mennyi időre szeretnéd lekötni a pénzed. Ha ezeket összeírtad, vagy a fejedben összegyűjtötted, nekiláthatsz a keresésnek.

Szánd rá az időt, és alaposan nézz körül a befektetési piacon! Semmiképp se dönts elhamarkodottan, például kizárólag a barátaid tanácsai alapján! Ha kapsz is egy jó ötletet az egyik rokonodtól, barátodtól vagy kollégádtól, először mindig kezeld azt fenntartással!

Nem véletlenül mondják, hogy ha valami túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen, az általában úgy is van. Éppen ezért ne félj kérdezni, és segítséget kérni! Senki sem születik úgy, hogy valamennyi befektetési forma előnyeit és hátrányait ismeri. És ha nem ez a szakmád, akkor nem is várhatja el senki, hogy mindent tudj a befektetésekről. Éppen azért vannak a pénzügyi tanácsadók, hogy helyetted is ismerjék az egyes befektetési formákat. Te a saját szakmádhoz értesz, és ők is az övékhez, a befektetésekhez.

Persze az interneten is számos hasznos információt találhatsz, sok bank honlapján például befektetés választó kalkulátorok vannak. Ezek a programok – miután megadtál néhány fontos információt – kiválasztják a leginkább hozzád illő befektetési formát. De bármennyire alapos és részletes is a program, mégiscsak program marad, vagyis számos olyan tényezőt nem tud számításba venni a kereséskor, ami a te jövőd szempontjából igenis fontos lenne. Ezeket az apró, ám nagyon is lényeges részleteket a pénzügyi tanácsadóknak viszont mind elmondhatod. Ők az igényeidet, céljaidat, kockázatvállalási kedvedet, jövőre vonatkozó kilátásaidat egybevetve segíthetnek a megfelelő befektetés megtalálásában.

Ráadásul nem csak a befektetés keresésekor, de a későbbiekben is segítségedre lehetnek, ha kérdéseid merülnének fel, ha esetleg anyagi nehézségeid adódnának, vagy ha megváltozna a célod.


Fotó: FreeDigitalPhotos