Jump to content

Öröm és spórolás - csináld magad!

2013. 07. 30. 00:00

Ha te magad állítod össze a könyvespolcot, vagy saját készítésű tárgyakat tartasz lakásodban, akkor nemcsak sokat spórolhatsz, de elégedettebb is lehetsz.

A viselkedési közgazdaságtan IKEA-hatásként ismeri azt a jelenséget, ami abból áll, hogy az emberek hajlamosak a saját maguk által készített tárgyakat más eszközök elé rangsorolni. A brit Ezonomics felmérése szerint egyébként az IKEA-hatást az emberek 39 százaléka ismeri.

Dan Ariely professzor kutatásai alapján az emberek jóval nagyobb értéket tulajdonítanak azoknak a használati tárgyaknak, amelyekre nemcsak pénzt, hanem idő és energiát is áldoztak. Ez persze nemcsak a svéd bútorgyártó termékeinél jelenik meg, egyszerűen csak a csináld-magad elvre építő lakberendezési cégről nevezték el a jelenséget.

Azért költségek is vannak

Újabb kutatások szerint ugyanakkor a fent emlegetett hatás alacsonyabb lehet akkor, ha drágább termékekről vagy bonyolultabb feladatokról van szó. Mindenki jobban szereti például, ha a lakásfelújítás kényelmetlenségeit nem kell magának bevállalnia, hanem van pénze szakemberek megfizetésére.

Forrás: Ezonomics

Fotó: oskay/Flickr