Jump to content

Hogyan készítsünk vésztartalékot?

2013. 07. 30. 00:00

Az életben bármikor találkozhatunk váratlan eseményekkel, ezek némelyike pedig pénztárcánkat is igencsak megterheli. A vésztartalék képzése ezért mindenki számára alapvető védelem a legrosszabb eshetőséggel szemben. Vegyük végig, mi is kell hozzá!

Először tegyél félre!

A vészmegtakarítás felhalmozása legtöbbször csak akkor lehetséges, ha már a hónap elején félretesszük az erre szánt összeget. Ez bizonyítottan sokkal hatékonyabb megoldás annál, hogy a hónap végi maradékokat tesszük a perselybe, hiszen mindig van mire költenünk.

Legyenek meg a kasszázás alapjai!

Megtakarítani csak akkor tudunk, ha tisztában vagyunk az alapokkal: mennyi pénzre számíthatunk egy hónapban, mennyit fogunk elkölteni, és milyen szabad pénzforrásaink vannak.

Számolj fix és változó költségekkel!

A büdzsé elkészítésének egyik alapja, hogy képesek vagyunk szétválasztani a fix költségeket (lakbér, rezsi, törlesztő, oktatás) a változóaktól. Utóbbi kategóriába tartozik például a ruházat és az élelmiszerek, valamint a kényelmi kiadások.

Mi az, ami alapvető fontosságú?

Egyes változó költségek kvázi fixek, másokból viszont könnyebben visszafoghatunk. Ha meg akarunk takarítani, érdemes elgondolkodni azon, hogy nagy megszorítások helyett az apró kényelmi költéseknél vegyünk vissza.

Számíts a kivételes költségekre!

Mindig vannak váratlan helyzetek és egyszerű kiadások. Kalkulálj a készülékek esetleges meghibásodásával és más, előre be nem tervezhető eseményekkel!

Matekozd ki!

Számold ki, mely költések mennyibe kerülnek és légy körültekintő. Érdemes például a megtakarítások megkezdése előtt kifizetni a "rossz", drága adósságokat. Ilyenek például a hitelkártya-adósságok.

Menj tovább!

Ha a magas kamatú adósságokat kifizetted és van vésztartalékod, akkor kezdődhet a befektetési célok kiválasztása és a célzott takarékoskodás.

Töltsd fel a perselyt!

Ha bármi gond lenne, használd az erre képzett vésztartalékot, de tudd: legközelebb is lehet vis maior,v ezért jobb újra feltölteni a raktárakat.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos