Jump to content

VG: Lassan nőnek az egészségpénztárak

2013. 07. 29. 00:00

Az egészségpénztári tagok száma és a befizetések összege is nőtt ugyan a munkáltatói hozzájárulások adó- és járulékmentessé tétele nyomán, igazi áttörést azonban nem hozott az intézkedés - írta a Világgazdaság hétfőn.

A PSZÁF adatai szerint az idei első negyedévben 32 önkéntes kölcsönös egészségpénztár működött az országban, valamivel több mint egymillió taggal, első negyedéves bevételük 9,5 milliárd forint volt, ebből 7,5 milliárd volt a munkáltatók hozzájárulása. Az adatok mind a tagok létszámát, mind a befizetéseket tekintve emelkedést mutatnak 2010-hez képest, amikor még csak 932 ezren rendelkeztek EP-kártyával, és a befizetések is alig haladták meg az 52 milliárd forintot. Tavaly az év egészében a befizetések 55,8 milliárd forintot tettek ki.

A pénztártagok az idei év első három hónapjában 14,5 milliárd forintért vásároltak árukat és szolgáltatásokat. A legtöbbet, 8,4 milliárd forintot gyógyszerekre, 3 milliárdot gyógyászati segédeszközökre, egészségügyi szolgáltatásokra 2,6 milliárdot költöttek. Ezek az arányok gyakorlatilag évek óta változatlanok, annak ellenére, hogy számos árut fizethetnének a pénztártagok. A szolgáltatás bővülésének azonban gátat szab, hogy a kiegészítő egészségbiztosítás terhére elszámolható természetgyógyászati szolgáltatásokat nyújtók vagy masszőrök közül ma még kevesen adnak számlát - írta a lap.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos