Jump to content

Havi 86 ezer a létminimum

2013. 07. 29. 00:00

Havonta 86 ezer forintba kerül egy felnőttnek az élet ma Magyarországon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatala (KSH) legfrissebb felméréséből. Az eredmények szerint egy kétgyermekes, négytagú családnak minimum nettó 250 ezer forintos jövedelemre volt szüksége 2012-ben a megélhetéshez. A nyugdíjasok számára pedig több mint 77 ezer forint szükséges.

A létminimum azt az összeget jelenti, amely elegendő ahhoz, hogy kielégítse a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségleteket. A szerény szükségleteknek azt tekintjük, amit a társadalom az adott fejlettségi szintjén konvencionálisan alapvetőnek gondol.

A Magyarországon alkalmazott módszertan az élelmiszer-fogyasztás értékének meghatározására épül. Azt, hogy milyen élelmiszerekből és mennyit kellene fogyasztanunk, az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) javaslata alapján határozzák meg, és ez alapján számolják össze ezen élelmiszerek költségeit. Az ajánlás az egészséges táplálkozás jellemzői mellett figyelembe veszi az életkori sajátosságokat is.

Az, hogy mennyibe kerül az átlagos, mégis egészséges étkezés, azt az OÉTI által javasolt ételeknek az adott időszakra jellemző árainak összeadásával születik meg. A létminimum pedig azt jelzi, hogy az e körüli értékben élelmiszert fogyasztó háztartások összes személyes kiadása átlagosan mekkora.

A felmérés eredményei szerint az egy felnőttből álló háztartásban legalább 85 960 forintra volt szükség a tisztességes megélhetéshez. Ez 2,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tavalyi havi bruttó 93 ezer forintos minimálbérből viszont mindössze 60 915 forintot kaptak kézhez a munkavállalók. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon havonta több mint 25 ezer forinttal kevesebb pénzből élnek azok, akik minimálbért keresnek, mint a létminimum.

A legalább középfokú végzettséghez kötött munkát végző dolgozók sem jártak sokkal jobban: náluk a havi bruttó 108 ezer forintos minimálbérből 70 740 forint maradt, ami 15 ezer forinttal kevesebb, mint amennyiből tisztességesen meg lehetne élni.

A létminimum 2012-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú felnőttből és két gyermekből álló háztartás esetében 249 284 forint volt havonta. Míg az egytagú nyugdíjas háztartások esetében 77 364 forint volt egy hónapra vetítve.

A létminimum számításához hozzátartozik, hogy tudjuk, egy család költségeinek kiszámításakor az első felnőtt családtagot egy teljes fogyasztási egységnek tekintenek, míg a vele egy háztartásban élő többi felnőtt esetében ennek csak a 75 százalékát veszik figyelembe. Az első 14 év alatti gyermek 0,65, a második 0,5, a harmadik és minden további gyermek 0,4 fogyasztási egységnek számít. Így egy két aktív korú személyből és két gyermekből álló négyszemélyes háztartás összesen 2,9 fogyasztási egységet tesz ki. A nyugdíjas korúak háztartásai esetében pedig az első felnőtt családtagot 0,9, minden további személyt pedig 0,65 fogyasztási egységként veszi figyelembe a statisztika.


Fotó: FreeDigitalPhotos