Jump to content

Nyaraláshoz a magyarok nem visznek pénzt

2013. 07. 26. 00:00

Készpénz helyett sok magyar inkább bankkártyával indul el a külföldi nyaralására – derül ki a CIB bank legfrissebb felméréséből. A kutatás eredményei szerint a külföldre utazók többsége év közben, havonta félretett megtakarításából gazdálkodja ki a nyaralásra valót.

A felmérésben a 30 és 55 év közötti, nagyvárosokban lakók pénzköltési szokásait vizsgálták. Az eredmények szerint a külföldön nyaralók többsége nem csak készpénzt visz az utazásra, hanem a bankkártyájára is támaszkodik a nyaralás során. A válaszadók 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kártyáját fizetésre, 23 százalékuk pedig készpénzfelvételre használja, vagyis ennyien biztosan fizetnek legalább egyszer bankkártyájukkal külföldön. A válaszadóknak pedig csak 39 százaléka vált valutát a nyaralás előtt.

Jól mutatja a plasztikkártyák határon túli használatának egyre növekvő arányát, hogy az adatok szerint tavaly már a kártyás tranzakciók 11 százaléka történt külföldön, ennek legnagyobb része pedig a nyaralási szezonban. Emellett majdnem 30 százalékkal többet költenek az ügyfelek külföldön bankkártyáról a nyári hónapokban, mint az év többi szakában. Ilyenkor a külföldi kártyahasználat több mint harmada a szállodafoglaláshoz, repülőjegy vásárláshoz, és hasonló, a nyaralás szervezéséhez szükséges kifizetésekhez kapcsolódik, de sokan használják kártyájukat áruházakban és benzinkutakon is. Az átlagos készpénzfelvétel összege külföldön 48000 forint, és átlagosan évente körülbelül négyszer vesznek igénybe ATM-et a külföldi kártyahasználók a határainkon túl – derült ki a felmérésből.

A külföldre utazók kétharmada (65 százalék) a havonta félretett pénzéből spórolja meg a nyaralásra valót, de vannak, akiknek a szülei fizetik az utazást (12 százalék), és olyanok is, akik banki hitelből vagy más kölcsönből (12 százalék) fedezik a külföldi nyaralást – áll a kutatásban. Az utazási célpontok közül Európa a legnépszerűbb, a külföldön nyaralók fele ide utazik, a legtöbben Horvátországba és Olaszországba.

A bankkártyás fizetés népszerűsége főként annak köszönhető, hogy jóval nagyobb biztonságot nyújt külföldön, mint ha kizárólag készpénzzel indulnánk útnak: a bankkártyát ugyanis egyetlen hívással letilthatjuk, így az ott tárolt pénz biztonságban marad. Azzal azonban, hogy a bankkártyás fizetést választjuk külföldön, azt is vállalnunk kell, hogy a bankunk árfolyamán fizetünk. Ez bizonyos esetekben kedvezőbb, néha azonban kedvezőtlenebb a pénzváltók árfolyamához képest.


Fotó: FreeDigitalPhotos