Jump to content

Pénzt adsz fel postán? Megfigyelnek!

2013. 07. 24. 00:00

Hiszed vagy sem, ma már készpénz esetében is követhetik a pénzmozgásokat, legalábbis a postán. Július 1-jétől ugyanis a postán is elkérik a személyigazolványunkat az ott dolgozók, és rögzítik az adatainkat. A változás oka a pénzmosás elleni törvény módosítása.

Személyes adatainkat is meg kell adnunk ezentúl, ha rózsaszín csekket szeretnénk feladni, vagyis készpénzt szeretnénk utalni a postán. Emellett az ott dolgozók elkérhetik személyi igazolványunkat, jogosítványunkat vagy útlevelünket átutaláskor és készpénz-utalvány feladásakor. Az intézkedésre a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése miatt volt szükség, eszerint július 1-je után, a postának is rögzítenie kell az adatainkat, ha pénzt utalunk át.

A bankoknak már eddig is rögzíteniük kellett az adatainkat, ezentúl azonban a postahivataloknak is ugyanezt kell tenniük. Különböznek azonban a két intézet esetében az összeghatárok: míg az előbbiben kizárólag a 3,6 millió forint feletti pénzmozgások esetében kell külön rögzíteni az ügyfél adatait (mivel az ügyfelek adatai egyébként is megvannak a rendszerükben), addig a posta esetében ezentúl minden esetben meg kell tenni ezt (mert a posta nem rendelkezik ügyfél-adatbázissal).

A posta alkalmazottainak az adatok rögzítése során fel kell jegyezniük a befizető vagy átutaló család- és utónevét, lakcímét, állampolgárságát, a személyi igazolványának, jogosítványának vagy útlevelének típusát és számát, és külföldiek esetében a magyarországi tartózkodási helyét. Ha pedig vállalkozás nevében intézünk átutalást, akkor a posta dolgozóinak rögzíteniük kell a vállalkozás nevét, székhelyét, és egyéb adatait. Annak érdekében, hogy ez a pluszlépés ne lassítsa túlzottan a postai ügyintézés folyamatát, külön erre a célra létrehozott űrlapot kell kitöltenünk, és személyi azonosító okmányunkat elő kell készíteni az ügyintézés előtt.

Belföldi postautalvány feladásakor és pénzfeladás kezdeményezésekor összeghatárra való tekintet nélkül rögzíteniük kell a posta alkalmazottainak a feladó adatait. Míg készpénz-átutalási megbízás esetén, postai számlabefizetéskor és nemzetközi postautalvány feladásakor azonban csak a 300 ezer forintot meghaladó összegű befizetések esetében kell megadnunk az adatainkat.

Ezzel a lépéssel már nemcsak a bankon belüli vagy a bankok közötti átutalásokat, de a készpénzes postai pénzmozgásokat is ellenőrzi az állam.

Fotó: FreeDigitalPhotos