Jump to content

Nem használunk kevesebb készpénzt

2013. 07. 23. 00:00

Az elmúlt egy-két évben nem csökkent számottevően a készpénz használata itthon – derült ki legutóbbi felmérésünkből. A következő években ez azonban vélhetően jelentősen megváltozik, hiszen az idén kivetett, majd megemelt tranzakciós illeték elsődlegesen a készpénzhasználatot drágítja.

A NarancsJuice legutóbb arra volt kíváncsi, hogy hányan használnak ma kisebb arányban készpénzt, mint az elmúlt 1-2 évben. Olvasóink 47,11 százaléka ez idő alatt egyáltalán nem csökkentette a készpénzes tranzakciók számát. A válaszadók 52,89 százaléka azonban úgy érezte, az elmúlt egy-két évhez képest jelenleg kevesebbszer fizet készpénzzel.

Nem lenne meglepő, ha ez az arány a következő időszakban eltolódna, és ezután jóval kevesebbszer használnának készpénzt a magyarok, hiszen az év elején bevezetett, majd júliustól megemelt tranzakciós illeték főként ezt a módot sújtja.

Így például a készpénz felvétele a korábbi 0,3 ezrelékről 0,6 ezrelékre növekedett, ráadásul a hatezer forintos limit is megszűnt. Az illeték tehát azt jelenti, hogyha valaki 100 ezer forinthoz szeretne jutni az automatából, akkor azután a januártól érvényes 300 forint helyett 600 forintot adózik. A készpénzfelvétel megterhelése azt eredményezte, hogy mára nem maradt hazánkban olyan banki számlacsomag, ahol ingyenesen lehetne használni az ATM-eket.

A készpénz elhagyásával ugyanakkor nem lehet teljes mértékben elkerülni a tranzakciós illetéket, hiszen az átutalásoknál és a kártyás vásárlásoknál eddig is 0,2 ezreléket kellett fizetni, ami most másfélszeresére, 0,3 ezrelékre nőtt.

Persze ezek a költségek nem azonnal jelentkeznek a banki ügyfeleknél az egyes tranzakciók esetében, hanem úgy, hogy a bankok egyre nagyobb mértékben terhelik át az illetékeket az ügyfelekre, például a bankkártyák éves díjában.

Az mindenesetre jól látszik, hogy a kártyás vásárlásokra rakódó terhek még mindig jóval alacsonyabbak, mint a készpénzhez jutásra vonatkozó illeték, így vélhetően a következő években a kártyás fizetések érik majd meg jobban.


Fotó: FreeDigitalPhotos