Jump to content

Gondolj későbbi önmagadra!

2013. 07. 20. 00:00

Ha képünk van néhány évtizeddel későbbi önmagunkról, akkor a kutatók szerint nagyobb eséllyel leszünk hajlandóak elköteleződni nyugdíj-megtakarításunk mellett.

A korábban a New York Times által is közölt érdekes tanulmány egy olyan kísérletet mutat be, amelyben a határozott jövőképet rendelkezők teljesítenek sikeresebben. Az eredmények szerint, azok akiknek mutattak egy képet, amely néhány évtizeddel későbbi lehetséges önmagukat ábrázolta, a többiekhez képest a kétszeresére nőtt a megtakarítási hajlandóság (nekik egyszerűen jelenkori tükörképüket mutatták meg).

A viselkedési közgazdaságtan e jelenséget nevezi az úgynevezett hiperbolikus diszkontálásnak - ez arra való hajlandóságunk hogy döntéseink következményével annál kevesebbet törődjünk, az minél távolabbi jövőnkre vonatkozik.

Egyesek szerint a nyugdíj-megtakarítás e nehézségét segíthet feloldani az is, ha több nyugdíjszámlára takarítunk meg, azokat viszont nem nyugdíjszámlának nevezzük, hanem konkrét célokat társítunk melléjük. Ilyen lehet például az időskori utazás vagy az időskori lakhatás is.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos