Jump to content

Újabb kamatadó jön: van kibúvó!

2013. 07. 18. 00:00

Hat százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni augusztus 1-után a kamatjövedelmekre. Van azonban néhány olyan megtakarítási forma, amely mentesül a kamatadó alól.

A nemrég elfogadott új adótörvény értelmében hat százalékos egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetni a kamatjövedelmek után. Kamatjövedelemnek minősül elsősorban az a pénz, amely a bankban lekötött pénzünk után jár. A banki lekötések után eddig 16 százalékot kellett fizetnünk, most ehhez jön még hozzá a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás, így összesen 22 százalékos kamatadóra kell felkészülnünk. EHO-t az augusztus 1-je után kapott kamatok után kell fizetni, vagyis a július 31-ig kifizetett kamatra még nem vonatkozik az új törvény.

Ha valaki már augusztus elseje előtt leköti a pénzét, de annak kamatát csak az augusztus elseje utáni időszakban kapja meg (például ha júniusban kötötte le a pénzét három hónapra, akkor csak szeptemberben kapja meg a kamatot), akkor az egészségügyi hozzájárulást csak az augusztus elseje utáni időszak után járó kamatrész után kell fizetni.

Mentesülnek azonban az egészségügyi hozzájárulás fizetése alól a Tartós befektetési számlával (TBSZ) és a Nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ) rendelkezők.

A TBSZ egy olyan 3-5 évre szóló megtakarítási forma, amelynek során forintbetétet helyezhetünk el, vagy forint alapú értékpapír típusú befektetéseket (például részvényt, befektetési jegyet, kötvényt) tarthatunk. A NYESZ kifejezetten a hosszú távú nyugdíjcélú takarékoskodást szolgálja. Ennek keretében akár rendszeresen, akár időszakonként kisebb vagy nagyobb összegű megtakarításokat helyezhetünk el, és a hozamot csak a nyugdíjba vonulásunk után vehetjük fel.

A TBSZ és a NYESZ eddig is mentesült a kamatadó alól, most pedig az EHO fizetésétől is mentes marad. Ennek oka, hogy egészségügyi hozzájárulást a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti kamatjövedelmeket terheli, a két előtakarékossági számláról azonban nem az említett törvény rendelkezik, így az itt gyűjtött kamat – bizonyos feltételek teljesülése esetén – továbbra is kamatadómentes jövedelmet biztosít. EHO-t csak abban az esetben kell fizetni a TBSZ hozama után, ha a számlát augusztus elseje után kötöttük, és a lekötést három éven belül megszakítjuk.

Nem kell fizetni EHO-t a magyar vagy bármely EGT-tagállam által kibocsátott állampapír után sem, illetve azon kötvényalapok után, amelyek forintban tartják a pénzt, és amelyek a megtakarításaik minimum 80 százalékát állampapírban tartják.


Fotó: FreeDigitalPhotos