Jump to content

A lakossági hitelek fele problémás

2013. 07. 16. 00:00

Jelenleg a magyar hitelek fele problémás – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből. Az elemzés rámutat arra is, hogy a háztartások hitelállománya ugyan folyamatosan csökken, de a problémás hitelek aránya drámaian megnőtt az elmúlt években.

A jelentés szerint a magyarországi hitelek száma és nagysága az előző negyedévhez hasonlóan folyamatosan csökkent, ennek ellenére a problémás, napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya tovább növekedett, amelyet az alábbi két tényező együttes hatása magyaráz. Egyrészről a hitelállományok növekedését okozta a hitelintézeti szektorba beolvadó lízingcégek követelésállománya.

Másrészről pedig az előző év végéhez képest jelentősebb forint árfolyamgyengülés volt tapasztalható, ami a devizában (elsősorban svájci frankban) denominált hitelállományok forintértékének növekedését okozta. A devizakölcsön-örvény módosításával a háztartásoknak 2012. április 1-jétől lehetőségük van belépni az „új árfolyamgát" néven ismert fizetéskönnyítő programba.

2013 első negyedévében a hitelintézeti szektorba beolvadó lízingcégek állományai a portfólióminőséget is jelentősen befolyásolták – részletezik az elemzés készítői. Ezen állományokkal együtt 2013. március végén a háztartási hitelek 18,0 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, ami 1,7 százalékpontos növekedést jelent 2012 év végéhez képest. Az átstrukturált hiteleken belül a 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya 44,2 ázaléktett ki a vizsgált negyedév végén, ami 2012 decemberéhez képest 6,4 százalékpontos növekedést jelent.

Noha a hitelek száma és nagysága is folyamatosan csökken, van egy terület, amely szembemegy a tendenciákkal. A folyószámlahitelek mutatói ugyanis emelkedő tendenciát mutatnak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.


Fotó: FreeDigitalPhotos