Jump to content

Takargatnivalód van adófronton? Állampapírt vegyél!

2013. 07. 15. 00:00

Adóamnesztiát kapnak azok a befektetők, akik úgynevezett stabilitási megtakarítási számlát nyitnak, és minimum ötmillió forintot helyeznek el a számlán. Cserébe öt év után a befizetett összeg és az abból vásárolt állampapírok hozama adómentessé válik, a befektetőknek pedig anonimitást ígérnek.

A kormány döntését azzal indokolta, hogy a központi költségvetés bruttó adósságának több mint 41 százaléka devizaadósság, ami megnehezíti az adósság kezelését, és nehezebben kiszámíthatóvá teszi az alakulását az árfolyamok változásai miatt. Az új számlanyitás lehetőségével szeretnék csökkenteni a devizaadósság arányát az államadósságon belül.

A javaslat szerint az új számla egy értékpapírszámlából és egy pénzszámlából áll.

A pénzszámlán csak a számlatulajdonos által befizetett vagy átutalt pénzt, a befektetési eszközök értékesítéséből származó ellenértéket és az értékpapírszámlán nyilvántartott befektetési eszközök hozamát lehet jóváírni. Ilyen számlát kizárólag magánszemély nyithat, és a számlanyitással egyidejűleg legalább ötmillió forintot kell befizetnie. Ugyanarra a megtakarítási számlára csak egy alkalommal lehet befizetést teljesíteni, de egy ember több számlát is nyithat. Az értékpapírszámlán pedig kizárólag a magyar állam, illetve az EGT más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapír tartható nyilván.

A számlán elhelyezett összeg után – függetlenül attól, hogy a jövedelem korábbi megszerzéséhez kapcsolódóan az adót megfizették-e – a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Adót fizetni azonban csak akkor kell, ha a számlatulajdonos az összeget öt éven belül a számláról felveszi. A törvény nem tiltja, hogy a befizetett összeget és annak esetleges hozamát részletekben vegyék fel, ilyen esetben mindig külön-külön kell az adóalapot megállapítani.

Ha az összeg felvétele és a befizetés között 3 évnél kevesebb telt el, az adó alapja a kifizetett összeg 200 százaléka. Ha legalább 3 év, de kevesebb, mint 4 év telt el, akkor az adó alapja a kifizetett összeg 100 százaléka. Ha legalább 4 év, de kevesebb, mint 5 év, akkor az adóalap a kifizetett összeg 50 százaléka. Ha pedig legalább 5 év eltelt, akkor a kifizetés után nem kell semmilyen adót fizetni. A törvény szerinti adófizetési kötelezettségen túl más közteher nem terheli a számlára befizetett jövedelmet.

Ez elsősorban azoknak jelent megoldást, akik ezidáig adóparadicsomokban bejegyzett bankszámlákon „rejtegették” a vagyonukat. Az állampapír vásárlási program segítségével azonban lényegében legálisan adózott jövedelmekké válnak ezek az összegek.


Fotó: FreeDigitalPhotos