Jump to content

5 jel, hogy mikor kell munkahelyet váltanod

2013. 07. 11. 00:00

Meg vagy elégedve a jelenlegi munkáddal? Biztos vagy benne, hogy az a legjobb döntés, ha továbbra is a jelenlegi munkahelyeden dolgozol? Nem lenne okosabb új lehetőségek után nézni?

Vitathatatlanul vannak olyan helyzetek és események, amikor a legjobb, ha a lojalitásunkról biztosítjuk a feletteseinket. A hűséggel és a cég iránti elköteleződéssel bizalom alakulhat ki a vezetők és a dolgozók között. Előfordulhat azonban az is, hogy erőnkön felül próbálunk kitartani egy olyan cég mellett, amely ezt nem értékeli, vagy amelynek a jövője bizonytalan. Éppen ezért fontos, hogy amikor szükséges, képesek legyünk belátni azt, ha munkahelyet kell váltanunk. Ehhez adunk néhány tippet!

1. Új vezető érkezik
Egy új vezető érkezése nem mindig rossz, bizonyos esetekben sokat profitálhatunk belőle mi magunk és a cég is. A vezető újfajta szemléletmódjának és módszereinek köszönhetően a megszokott, unalmassá vált, felesleges feladatok végzése helyett új, kihívásokkal teli munkát végezhetünk. Ha azonban az új főnök vagy igazgató nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, sok a panasz rá, akár vezetői, akár alkalmazotti szinten, és te is úgy látod, hogy az új intézkedések nem válnak a hasznodra, akkor ideje új munkahely után nézned.

2. A cégnek gazdasági nehézségei vannak
Azt mondják, hogy a gazdasági válság kezdete óta gyakorlatilag szinte bármelyik hazai cég kerülhet nehéz gazdasági helyzetbe. Ha ezek a nehézségek nem tűnnek tartósnak, és látszanak a kilábalás biztató jelei, akkor érdemes lehet kitartanod a munkahelyed mellett. Ám ha úgy látod, hogy a cég léte, az állásod vagy a fizetésed veszélyben van, akkor ideje új, stabilabb munkahely után nézned. Te sem dolgozhatsz ingyen, ezt mindenkinek meg kell értenie.

3. Távoznak a vezetők
Még ha Te nem is érzékelsz semmit a cég nehézségeiből, a cégvezetők lehet, hogy már tudnak róla, ezért hagyják el sorban a "süllyedő hajót". Vedd komolyan a jelzéseket, nehogy a végén már csak Te maradj a cégnél! Késő lesz akkor új munkahely után nézned, ha már a cég csődbe ment.

4. Megromlik a munkahelyi légkör
Megváltoztak a munkahelyi körülmények, és a hatására megfagyott a hangulat? Esetleg új munkatársak érkeztek, és ellenségessé, fagyossá vált a munkahelyi légkör? Légy egy kicsit türelmes, adj még egy esélyt a munkatársaidnak, hátha hamarosan javulnak a körülmények! De ha úgy látod, hogy semmi sem javul, és nem látsz arra esélyt, hogy a közeljövőben ez megváltozna, akkor ideje Neked váltanod!

5. Nincs lehetőség az előrelépésére
Ha úgy érzed, hogy hiába bizonyítod folyamatosan a rátermettségedet és a hozzáértésedet, ezt nem értékeli senki, vagy nincs semmilyen lehetőséged arra, hogy új, jobb munkakörbe kerülj, akkor más cégnél kellene azt keresned. Ha úgy érzed, hogy nincs lehetőséged a fejlődésre, akkor könnyen erőt vehet rajtad a fásultság és a kiégés. Előzd meg ezt, és keress új munkahelyet még azelőtt, hogy túl késő lenne!


Fotó: FreeDigitalPhotos