Jump to content

Fizetésemelés? Csak precízen!

2013. 07. 10. 00:00

A fizetésemelés megszerzése sok alkalmazott áhított célja - de egyáltalán nem egyértelmű, miképpen kell azt megszereznünk. A sokszor tabuként kezelt téma kapcsán is jól jöhetnek ugyanakkor a viselkedéskutatók által leleplezett praktikák.

A Columbia Business School kutatása szerint jóval nagyobb esélye van a fizetésemelés kialkudására azon dolgozóknak, akik nem irányadó számot mondanak az általuk kívánt fizetésre, hanem nagyon is konkrét kívánsággal állnak elő. Ez azt jelenti, hogy jobb a kívánt havi fizetésre 143400 forintot mondani, mint azt hogy 140000 körüli bérre számítunk.

A Wall Street Journal értelmezésében egyébként a jelenség gyökerei abban keresendőek, hogy a munkaerőpiacon kevesek vannak tisztában munkájuk valódi értékével. A kialkudni kíván bérezés precíz megadása pedig sok munkaadó fejében azt feltételezi, hogy az adott alkalmazott már gyűjtött információt arról, milyen illetményre számíthat elhelyezkedése után. A kerek számok ezzel szemben azt sugározzák: csak halvány sejtésünk van munkánk értékéről.

A nem kerek számokkal egyébként a kapcsolódó kutatás szerint nemcsak fizetésemeléskor, hanem más szituációkban is jól lehet alkudozni: a konkrét számmal operáló alkudozók jobb áron tudtak megszerezni bizonyos használtautókat is. Az ideális alkupozícióhoz így érdemes a megkapni kívánt számnál valamivel (nem sokkal) nagyobb, nem kerek összeget megadni.

Forrás: LearnVest

Fotó: Free Digital Photos