Jump to content

Boldog lenne ha megnyerné a lottót?

2013. 07. 10. 00:00

Valószínűleg erre a kérdésre a legtöbben habozás nélkül vágják rá az igenlő válászt - pedig ez nem is olyan egyértelmű. A nyertesek beszámolói és a kutatások legalábbis más következtetések levonására sarkallhatnak minket.

A kutatók széles körben ismerik a jelenséget, amely a következő: az emberek hajlamosak bizonyos eseményeket és kimeneteket előzetesen felülértékelni és emiatt túlzott erőfeszítéseket tenni ennek érdekében. Sokan hiszik így azt, hogy a lottónyeremény életük minden problémáját megoldja, e ehhez hasonlóan sokan például az áhított ház megvásárlásában látják a boldogság legfőbb kulcsát.

Sokszor bizonyos tettek, események vagy vásárlásak valóban örömet okoznak, de figyelni kell arra: ne értékeljük előzetesen túl nagyra az érzés időtartamát és intenzitását. A viselkedési közgazdás kutatásai szerint egyébként ez a jelenség annál torzítóbb, minél fontosabbnak gondoljuk életünkben az értékelt kimenetet.

Fontos figyelnünk egyrészt arra, hogy a dolog fordítva is működhet: sokszor túl negatívan értékelünk bizonyos rossz eseményeket - ez is eltorzíthatja viselkedésünket. A józan cselekvés és a megfelelő értékelés érdekében jó, ha igyekszünk fókuszálni - elkülönítva, a hozzá kapcsolódó kontextus lényegtelen részeitől és az érzelmektől megtisztítva szemlélni az eseményeket.

Fotó: Free Digital Photos

Forrás: Ezonomics