Jump to content

Nem futja idén nyaralásra

2013. 07. 08. 00:00

A magyarok nagy részének nem fér bele idén a nyaralás az anyagi keretbe – derült ki a Narancsjuice legutóbbi felméréséből. Egy hosszú hétvége itthon valamelyik wellness szállóban két főre is legalább 40-60 ezer forint, míg egy néhány napos külföldi kiruccanás csak a legritkább esetben jöhet ki 100 ezer forint alatt, a tengerpartokról pedig még nem is beszéltünk.

A Narancsjuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóinknak jut-e pénze idén nyaralásra, és ha igen, azt hol tervezik. A válaszok alapján megdöbbentő eredmény született. A válaszadók háromnegyede, vagyis 74,89 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezúttal nem fér bele a családi költségvetésbe semmiféle nyaralás. Ezen kívül olvasóink 15,67 százaléka belföldre, 9,44 százalékuk pedig külföldre utazik.

Megnézve a jelenlegi árakat, kiderül, hogy már egy kétfős belföldi hosszú hétvégéhez is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ha nem találunk valamilyen kivételes akciót, akkor három napos pihenés 40-60 ezer forintból oldható meg. Viszont amennyiben inkább külföldre mennénk ugyanennyi időre, akkor legalább 100 ezer forinttal kell számolnunk.

Természetesen ha legalább egy hétre mennénk, akkor ennél jóval nagyobbra kell nyitnunk a pénztárcánkat. Igaz, az ár nem egyenes arányban emelkedik, hiszen az utazás költsége nem változik akkor sem, ha hét napra mennénk.

Ha a szó szoros értelmében vett nyaralást tervezünk kék tengerrel és homokos stranddal, akkor a közeli helyek – mint például Horvátország – esetében is legalább 150-200 ezer forinttal kell számolnunk. Viszont ha nyugatabbra mennénk, akkor két fő részére sokkal inkább a 300 ezer forintos szint a reális.

Persze hasonló összegért akár el is hagyhatjuk Európát: Egyiptom, vagy Tunézia egy kedvező last minute akcióval ennyiért könnyen elérhető. Azonban amennyiben a magyarok számára kevésbé népszerű helyet keresnénk, akkor nagy valószínűség szerint többet kellene rászánnunk az útra. Ahhoz, hogy a távolabbi, luxusnak számító helyekre is eljussunk, viszont már ennek két-háromszorosát kell elköltenünk.


Fotó: FreeDigitalPhotos