Jump to content

Túl keveset költünk zöldségre és gyümölcsre

2013. 07. 03. 00:00

Az egészség fontos – ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Az viszont már más kérdés, hogy mennyi pénzt vagyunk hajlandóak az egészségünkre áldozni. Egy friss felmérés eredményei szerint egyre kevesebbet, már ami a zöldségek és a gyümölcsök vásárlását illeti.

A magyar háztartások élelmiszerek vásárlására fordított kiadásaik közel egytizedét zöldségre és gyümölcsre költik. Bár a vásárlói kör változatlan, az elmúlt évek nehézségei okán ma már e kategóriából is egyre kevesebbet vásárolnak a háztartások, ennek eredményeképpen mindkét kategória forgalma csökkent – derül ki a GfK Hungária adataiból.

Így egy évben összesen közel egymillió tonna zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk, ennek kétharmadát a zöldségek adják. Mindkét élelmiszertípus a tíz legszívesebben fogyasztott élelmiszer között szerepel, megelőzve a sajtokat, a tésztaféléket, a szárazárut és a sertéshúst. Ennek ellenére egy év alatt 10 százalékkal csökkent a gyümölcs-, és 6 százalékkal a zöldségvásárlások értéke Magyarországon.

A vásárlói bázis azonban nem esett vissza, azaz a háztartások változatlan köre veszi e kategóriákat, még ha kevesebb alkalommal, illetve egy-egy alkalommal kisebb mennyiséget vásárolva is. Gyümölcsökből egy család átlagosan 83 kilogramm helyett átlagosan csak 73 kilogrammot, míg zöldségből 161 kilogramm helyett 146 kilogrammot vásárolt.

Összesen mintegy 36 ezer tonnával kevesebb gyümölcsöt vásároltak a háztartások 2012 áprilisa és 2013 márciusa között eltelt időszakban, és a legnagyobb veszteséget a banán és a barack szenvedte el – előbbiből közel 15 ezer tonnával, utóbbiból pedig 9 ezer tonnával fogyott kevesebb, mint az előző egyéves időszakban. Zöldségből is jelentősen, közel 40 ezer tonnával csökkent a megvásárolt mennyiség, és legnagyobb mértékben a paradicsom, a paprika és a káposzta sínylette meg a visszaesést.

A háztartások átlagosan másfél hetente vásárolnak gyümölcsöt, és egy-egy alkalommal közel 2 kilogramm kerül a kosárba. A gyümölcsfogyasztást két hagyományosan Magyarországon is jó minőségben termelhető gyümölcs – az alma és a dinnye – uralja: a megvásárolt mennyiség 23-23 százalékát adja ez a két gyümölcs.

A háztartások átlagosan 5-6 naponta vásárolnak zöldséget, egy-egy alkalommal 2,4 kilogrammnyit. A zöldségfélék közül jelentős fölénnyel első helyen áll a burgonya. Egy háztartás kosarába átlagosan négyszer akkora mennyiség kerül krumpliból (közel 70 kg) az év során, mint a többi zöldségféléből.

A zöldség- és gyümölcsvásárlások visszaesése rossz jel, hiszen ez is egyfajta befektetésnek számít. Csak ez nem az anyagi, hanem az egészségügyi jólétünket szolgálja. Azonban van a dolognak anyagi vonzata is, hiszen az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek jelentősen mérsékelhetik az orvosi kiadásokat, illetve a gyógyszerekre költött összegeket. Vagyis gyakorlatilag megtérülő vásárlásokról van szó.

Fotó: FreeDigitalPhotos