Jump to content

Lakhatási támogatás: neked is járhat!

2013. 06. 28. 00:00

A lakóhelyedtől messze kaptál munkát? Esetleg éppen munkát keresel, de a lakóhelyed közelében semmilyen álláslehetőség sincs? Az államtól most lakhatási támogatást kaphatsz, hogy könnyebb legyen a munkavállalás. Lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelned ehhez!

Vissza nem térítendő lakhatási támogatást kaphat az, akit legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, aki pályakezdő álláskereső, akit csoportos létszámleépítésben érintett álláskeresőként tartanak nyilván, és aki közfoglalkozást követően álláskeresőként tartanak nyilván.

A lakhatási támogatást igényelhet az, aki olyan legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetében az állandó lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhely között naponta – tömegközlekedési eszközzel – történő oda- és visszautazás ideje az 5 órát meghaladja. Jogosult továbbá a lakhatási támogatásra az, aki rendelkezik saját tulajdonában vagy a vele együtt élő házastárssal közös tulajdonban lévő lakás céljára szolgáló, beköltözésre alkalmas ingatlannal a munkavégzés helyén.

Lakhatási támogatás igénylésére jogosult az, aki lakhatását bérleti jogviszony létesítésével kívánja megoldani a munkavégzés helyén, vagy olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 100 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje nem éri el az öt órát. A lakhatási támogatásnak feltétele még, hogy a kérelem időpontjában nem részesül más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban.

A lakhatási támogatás igénybevételéhez igazolnunk kell, hogy van olyan érvényes munkaszerződésünk, amely bizonyítja foglalkoztatás létrejöttét és a munkavégzés helyét. Továbbá olyan havi rendszeres jövedelmet kell kapnunk, amely nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér háromszorosát. Bérleti szerződéssel kell igazolnunk azt is, hogy a munkavégzés helyén vagy közelében bérlőként lakunk, a bérleti díjat pedig lakossági folyószámláról kell teljesítenünk.

A lakhatási támogatást legfeljebb 18 hónapig vehetjük igénybe. A támogatás mértéke a támogatás folyósításának első harmadában maximum havi 100 ezer forint lehet, a második harmadában legfeljebb havi 60 ezer forint, míg az utolsó harmadában legfeljebb havi 40 ezer forint lehet.

Lehetőségünk van előleg igénylésére is, ebben az esetben kéthavi támogatást kaphatunk meg előre. A lakhatási támogatás igénylésének további részleteiről itt olvashatsz.


Fotó: FreeDigitalPhotos