Jump to content

Így csökken a focisták fizetése

2013. 06. 27. 00:00

Amikor a spanyol Fernando Torres az Atletico Madridból a Liverpool csapatába igazolt, egy csapásra megsokszorozta fizetését: évi sokmillió fontos szerződést írhatott alá. De vajon gondolt-e arra, hogy fizetésének értéke minden évben csökkenni fog?

Nem tévedés, a legtöbb labdarúgó fizetése minden szerződéses évbe csökken valamivel. A következőkben ezt a mechanizmust és tanulságait mutatjuk be. Egyszerűen arról van szó, hogy a focisták általában több évre szóló, később nehezen módosítható szerződéseket írnak alá - az első időszakban kialkudott bérek pedig az infláció és a kamatváltozások miatt sokszor már a második évben több százalékkal csökkentik a fizetések reálértékét.

Persze sajnálni továbbra sem kell a focisztárokat - vannak viszont tanulságok, amelyeket nem árt megjegyezni a jelenség kapcsán. Ilyen például az, hogy hosszú távú befektetéseinket és szerződéseinket soha nem érdemes valamilyen nominális összeghez kötni. Mindig gondolnunk kell a pénz értékének változására és más gazdasági tényezőkre!

Forrás: MTI Eco

Fotó: Richard Giles/FLickr