Jump to content

Egy összegben törlesztenél? Erre számíts!

2013. 06. 27. 00:00

Összegyűlt egy nagyobb összeg a számládon, és arra gondoltál, hogy ebből egyben rendeznéd a hiteledet? Megteheted, de van néhány olyan részlet, amelyről tudnod kell. Összegyűjtöttük az előtörlesztésre vonatkozó legfontosabb szabályokat.

Az előtörlesztés, vagyis a hitel egyösszegű visszafizetése nem más, mint a hitel tőkerészének egy összegben való visszafizetése a hitelintézet számára. Az egy összegben történő törlesztés lehetővé teszi, hogy a hiteltartozás a szerződésben vállaltnál hamarabb megszűnjön, illetve a kamatokat, kezelési és egyéb, a hitelhez kapcsolódó költségeket a továbbiakban ne kelljen fizetnünk. Ennek fejében a bankok úgynevezett előtörlesztési költséget számolnak fel. előtörlesztés költségei minden bank esetében különbözőek.

Ha azon gondolkodunk, hogy egy összegben visszafizetnénk a hitelünket, érdemes először felkeresni a bankunkat, és a hitelünk részleteiről tájékozódni. Kérj egy részletes számlakivonatot a pénzintézettől, amelyen szerepel az, hogy eddig mennyit fizettél vissza, és az, hogy mekkora az az összeg, amelyet még ezután kell visszafizetned. Azt is érdemes kiszámolnod vagy kiszámoltatnod, hogy akkor jársz-e jobban, ha előtörlesztesz, vagy ha a szerződésben vállaltak alapján fizeted továbbra is a törlesztőrészleteket. Ez természetesen nagy mértékben függ a felvett összeg nagyságától: nem mindegy például, hogy egy 15-20 évre vállalt lakáshitel vagy egy 100-200 ezer forintos személyi kölcsön előtörlesztéséről van szó.

Jó, ha azzal is tisztában vagy, hogy a pénzintézetek alapvetően nem támogatják az egy összegben történő törlesztést. Ennek oka, hogy a bankok azzal számolnak, hogy a szerződésben vállalt ideig a vállalt nagyságú törlesztőrészleteket fizeted a hitelért cserébe. Azzal azonban, hogy idő előtt rendezed a tartozásodat, a bankot veszteség éri, mivel a továbbiakban a várt költségeket nem kapja meg tőled. Éppen ezért kell előtörlesztési költséget fizetnünk, amellyel a bank bizonyos mértékig kompenzálja a veszteséget.

Az előtörlesztési díj maximumát törvény szabályozza a 2010. március 1. után kötött kölcsönszerződések esetében. Ezek esetében a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek előtörlesztési díja nem haladhatja meg a tőketartozás 2,5%-át, egyéb jelzáloghitelek esetén pedig a 2%-át.

Ha nincs annyi pénzed, hogy a teljes hitelt visszafizesd, arra is lehetőséged nyílik, hogy a hiteled egy részét előtörleszd. Ezzel a hitelszerződésed nem szűnik meg, de a továbbiakban áltozatlan futamidő mellett alacsonyabb havi törlesztőrészletet kell fizetned, vagy változatlan törlesztőrészlet mellett a futamidő csökkenthető. A részleges előtörlesztésnek szintén bankonként eltérő feltételei vannak.


Fotó: FreeDigitalPhotos