Jump to content

Jó döntéshez erő kell

2013. 06. 26. 00:00

Aki utazott már repülővel, az tudja: a legtöbbször csak egy kis bőröndbe pakolhatunk ingyen, a nagyobb poggyászért már fizetni kell. Ilyenkor nagy a nyomás: mindent pakoljunk be ami szükséges, minden egyebet pedig tegyünk félre. Van valami hasonló a pénzügyekben is.

Amikor döntéseket hozunk, agyunk a bőröndös szituációhoz hasonlóan viselkedik. A korlát persze itt nem a méret és a súly, hanem a mentális teljesítőképesség - ezért tapasztalunk hasonló nyomást például saját költségvetésünkhöz való alkalmazkodásunkkor is.

Amikor kevés pénzből gazdálkodunk, akkor egyre nehezebb lesz kiválasztani a legfontosabb költéseket - ez is olyan, mint a poggyász. Ha alapvető dolgok, például a rezsi befizetése vagy az élelmiszervásárlás között kell döntenünk, akkor válik igazán súlyossá az efféle nyomás. Ennek közgazdasági magyarázata az, hogy a döntések nehézsége valójában a szűkösségnek köszönhető.

Fáradt vagyok, a könnyű úton járok

Azok az emberek, akik fáradtak, leterheltek, sok döntést kell hozniuk, sokszor tartózkodnak bizonyos lehetőségek végiggondolásától, hiszen az újabb kognitív kapacitásokat venne igénybe. Az egyszerű döntés pedig nem feltétlenül a legjobb, ezért jó némi energiát pénzügyi döntéseinkre is félretenni.

Ne döntsön azonnal!

Természetesen nem lehet mindenre energiánk - de nem is kell mindig azonnal dönteni. Érdemes legalább azzal tisztában lenni, hogy mely döntéseink a legfontosabbak személyes pénzügyeinkben. Ha ezekre alszunk egyet, nem fáradtan foglalkozunk velük, akkor feltöltődve nagyobb esélyünk lesz optimális döntések meghozatalára.

Forrás: Ezonomics

Fotó: wffler/Flickr