Jump to content

Amikor a sztorizás veszélyes lehet

2013. 06. 26. 00:00

Mindenki szereti a történeteket, mindannyian szeretjük valamilyen keretbe helyezni döntéseinket. Ez a pszichológiai vonzalom a pénzpiacokon azonban torzító következményekkel is járhat.

Ennek megértéséhez jó adalék a következő történet. Az amerikai FTSE 100 nevű tőzsde részvényei átlagosan két százalékot zuhantak. "A részvények zuhannak a Fed mennyiségi lazításából fakadó félelem miatt" - hangzottak a híradások.

A Fedet (az USA jegybankja) vezető Ben Bernanke ugyanakkor kijelentette: a lazítást csak akkor veszik vissza, ha már látszódnak az erősödő gazdaság jelei. Eszerint tehát a lazítás a részvényesek érdekében áll. A részvények mégis zuhantak. Ennek oka, hogy eltérnek a narratívák.

Sokszor olyan történetek terjednek, amelyek félelmeket kapcsolnak a hosszú távon akár pozitív hatású folyamatok mellé is. Emiatt bizonyos hírek pánikot okoznak a piacon, amelyek rövid távon a gazdaság károsodásával járnak.

Ennek okai a történetek és értelmezések - nincs is ebben semmi rossz, így tájékozódunk a világban. Tanulság mégis van: pénzügyi döntéseink - így a részvények vétele és eladása előtt - érdemes a sztorik mellett a tényeket és minden rendelkezésre álló információt mérlegelni.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos