Jump to content

Árvíz után: így fizet a biztosító

2013. 06. 25. 00:00

Minden idők egyik legnagyobb árhulláma vonult le a napokban a Dunán. Sok otthont sikerült kitartó munkával megvédeni az árvíz rombolásától, de számos házban sok kárt okozott az árvíz. Elérkezett a helyreállítás és a károk felszámolásának az ideje. Mit tehetünk, ha árvíz a mi házunkban is kárt tett?

Győződj meg arról, hogy a házra kötöttél korábban lakásbiztosítást, és az aktuális még! biztosító csak akkor fizet, ha rendszeresen fizetted a biztosítási díjat. Haa biztosító korábban értesített arról, hogy díjfizetés elmulasztása miattűnt a biztosításod, sajnos ába próbálod rendeznidíjat, az csak a jövőre jelent védelmet. Azt is ellenőrizned kell, hogy a biztosítás kiterjed-e az árvízi károkra, és azt is, hogy csak az épületben keletkezett károkra vonatkozik, vagy például a melléképületre, tönkrement terményekre is.

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy bár a lakásbiztosítások túlnyomó többségénél az elemi károk – árvíz, vihar, földrengés, tűzkár – az alapkockázatok közé tartoznak, előfordulhat, hogy esetekben a biztosító nem, vagy csak részbeni kártérítést fizet az áradás okozta károkra.Tudnod kell azt is, hogy az árvíz nem azonos a belvízzel, az emiatt keletkező károkmegtérítésére pedig a jelenlegi lakásbiztosítási szerződések többsége esetében nincs mód.

A teljes kár megtérítésére csak akkor számíthatsz, ha az árvíz idején minden tőled telhető óvintézkedést megtettél a vagyonod védelmében: a vízre érzékeny berendezéseket biztonságba helyezted, a házat áramtalanítottad, a károsodott berendezéseket pedig megőrizted, hogy a biztosító szakembere szemügyre vehesse azt.

Fontos, hogy a károsodás után minél hamarabb értesítsd a biztosítót, a kárbejelentést ne halogasd! Add meg a telefonos elérhetőségedet, hogy a kárszakértő el tudjon érni téged.

Bizonyos esetekben a biztosító előleget is adhat, azt külön jelezned kell, ha erre igényt tartasz. A biztosító sok esetben fizeti a ítás, fertőtlenítés költségeit is, de szerződésenként érő mértékű lehet a térítés összege. Ennek mértékéről szintén tájékozódj a biztosítójánál!

Sokat segíthetsz önmagadnak az ügyintézés során, ha összeírod a károsodott tárgyak listáját, ezzel nemcsak a kárszakértő munkáját segítheted, de megelőzheted azt is, hogy bármi kimaradjon a feledékenységed miatt a kártérítés köréből.

Hasznos lehet, ha fotókat és videofelvételt is készítesz a helyszínen, így bármikor a későbbiek során bizonyítani tudod a károkat. Fontos, hogy minden, a helyreállítással kapcsolatos számlát megőrizz, és szükség esetén azt bemutathasd a biztosítónak.

Ha az autóban keletkezett kár, érdeklődj a biztosítódnál arról, hogy a casco biztosítás nyújt-e fedezetet az árvíz okozta „elemi” károkra is.


Fotó: FreeDigitalPhotos