Jump to content

Már a mindennapi kiadásokon spórolunk

2013. 06. 24. 00:00

Leginkább a mindennapi kiadásaikat fogták vissza olvasóink – derült ki legutóbbi felmérésünkből. A válaszadók 40 százaléka ugyanis ezen a spórolt a legtöbbet. Mindez azt jelzi, hogy a háztartások tartalékai elfogytak.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt egy évben min spóroltak leginkább olvasóink. Az eredmény némiképp meglepő, hiszen a válaszadók 40,6 százaléka elsősorban a mindennapi kiadásait fogta vissza. Szintén sokan – 25,17 százalék – vannak azok, akik az elmúlt 365 napban főként a szórakozásra és a szabadidős tevékenységekre költöttek kevesebbet. Öltözködésen a válaszadók 22,48 százaléka spórolt. Mindössze olvasóink 11,74 százaléka volt az, aki az elmúlt évben körülbelül ugyanannyit költött, mint korábban, vagyis sehol nem kényszerült arra, hogy visszafogja kiadásait.

Utóbbi adat rendkívül alacsony, azt mutatja, hogy tízből kilencen kevesebbet fogyasztottak az elmúlt évben az azt megelőző időszakhoz képest. Bár a minta az ország lakosságát tekintve nem reprezentatív, mégis jól jelzi a gazdasági visszaesés hatásait. Ugyanakkor a számok arról is beszélhetnek, hogy a magyar lakosság az elmúlt évek rossz tapasztalatai miatt a korábbinál nagyobb pénzügyi tartalékot próbál képezni, és ezért költ kevesebbet.

Mindenesetre intő jel, hogy a legtöbben már a mindennapi kiadásokon kénytelenek spórolni. Ez ugyanis a legvégső stádium, hiszen alapesetben egy háztartás elsősorban a szórakozáson, vagy az utazáson, esetleg az öltözködésen tud megtakarítani. Ha már a mindennapi kiadásokat kell megvágni, az azt mutatja, hogy a lakosságnak nemigen maradt mihez nyúlnia.

Fotó: FreeDigitalPhotos