Jump to content

Utasbiztosítás? Ezzel számolj!

2013. 06. 21. 00:00

Most már minden kétséget kizáróan itt a nyár, itt az ideje, hogy elkezdj felkészülni a jól megérdemelt nyaralásra! Ehhez mindenekelőtt szükséged lesz egy megfelelő utasbiztosításra, amelyet akár egy hétre 1800 forintból is megúszhatsz. Mutatjuk a lehetőségeket!

Az utasbiztosítás a nyaralások „szükséges rossz” részei. Külön fizetünk valamiért, amiért nagy valószínűség szerint semmit sem kapunk, hiszen ha minden jól megy, az utazás során nem lesz semmilyen jelentős veszteségünk. Azonban mindenki életében előfordul egy-egy olyan eset, amikor ellopják a csomagját, vagy rosszul lesz a nyaralás során, és ezek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk utasbiztosítással.

A biztosítók ajánlatai között körülnézve azt találtuk, hogy egy hét nyaralás akárhol Európában egy főre akár már 1800 forint ból is megoldható, a legolcsóbb utasbiztosítás ugyanis egy 30 és 40 év közötti személy számára ennyibe kerül. Mindezért persze meglehetősen korlátozott szolgáltatást kapunk: orvosi ellátásra a biztosító ezen csomagjánál 3 millió forint, poggyász elvesztése esetén pedig 80 ezer forint jár legfeljebb.

Ennél jóval komplexebb biztosítási ajánlatokat kapunk, ha hajlandóak vagyunk 3000 és 4000 forint között áldozni erre. Ebben a kategóriában betegellátásra már akár 20-30 millió forint is rendelkezésre áll, és a poggyász értékét is 200-300 ezer forintig téríti a biztosító.

Persze kapunk utasbiztosítást egy hétre több mint 6000 forintért is, a legdrágább azonban a jelenlegi ajánlatok közül 8300 forintba kerül. Itt az orvosi költségek akár az 500 ezer eurót is elérhetik, a poggyász értékét pedig 400 ezer forintig térítik. Nem mellékes az sem, hogy ebben a csomagban jelentős összegig vehetünk igénybe jogi szolgáltatást is külföldön.

Ha viszont nem csak egy „általános” nyaralást tervezünk, hanem szeretnénk hódolni az extrém sportoknak, vagy akár csak búvárkodnánk, akkor a fenti árakhoz további néhány ezer forintot hozzá kell számolnunk. Igaz, ezért a pénzért extra szolgáltatásokat is kapunk, például külön a sportfelszerelésünkre. Ugyancsak emelkedhet az összeg, ha már közelebb állsz a nyugdíjkorhatár betöltéséhez.

Fontos figyelned arra is, hogy az egyes utasbiztosítások különbséget tesznek a között, hogy repülővel, autóval, vagy busszal jutsz el a célállomásra. Ezek között árban tulajdonképpen nincs eltérés, de az elérhető szolgáltatásokban viszont van. Így például ha autózol, akkor a biztosító térítheti a szerelési költségeket, repülő esetén pedig esetleg a késést, vagy a járat törlésével járó kiadásokat.

Ma már könnyű kiválasztani a számodra legmegfelelőbb utasbiztosítást, hiszen a neten számos összehasonlító oldal érhető el, ahol mind ár szerint, mind pedig a szolgáltatások minősége alapján rangsorolhatsz. Ha pedig kiválasztottad a megfelelőt, néhány perc és egy-két kattintás után már biztosítottá is válhatsz. Ez még akkor is működik, ha csak az utazás előtti utolsó másodpercekben jut eszedbe, és az okostelefonodról kötsz utasbiztosítást.


Fotó: FreeDigitalPhotos