Jump to content

Irodai ülésrend: az állásod múlhat ezen!

2013. 06. 20. 00:00

A napod egyharmadát ugyanazon a helyen töltöd. A munkahelyed körülményei pedig hatást gyakorolnak a munkavégzésed hatékonyságára és a társas viszonyaidra, ezáltal pedig a karriered alakulására. Nem mindegy hát, hogy milyen körülmények között és hol dolgozol.

Azt már szinte mindenki megtapasztalta, hogy milyen nehéz koncentrálni, ha közben nagy a zaj, és mindenki egyszerre beszél. Azt is tudjuk, hogy mennyivel hatékonyabban tudunk dolgozni és koncentrálni, ha nincs semmi, ami elterelje a figyelmünket. Nap mint nap érezzük azt is, hogy nehezen tudnak dolgozni feszült, ideges emberek között, míg a kiegyensúlyozott társak között mintha minden könnyebben sikerülne.

Ha pedig hatékonyan, jól dolgozunk, és jól érvényesítjük az érdekeinket a munkahelyünkön, akkor a siker szinte garantált. És mivel javíthatjuk még az esélyeinket? Például azzal, hogy jó helyen ülünk az irodában!

Talán elsőre nem is gondolnánk, de jelentős mértékben befolyásolhatja az előmenetelünket az, hogy hol ülünk az irodában. És hogy hol a legjobb ülni? Természetesen a főnök mellett. Ez persze azzal is jár, hogy jobban szem előtt vagy a főnököd számára, emiatt pedig kevésbé van lehetőséged lazsálni, mint a távolabb ülő kollégáidnak, de cserébe legalább azzal is jobban tisztában van a felettesed, hogy milyen fontos munkát végzel egész nap.

Ha a főnök közelében ülsz, az újonnan érkező feladatokat is nagyobb eséllyel kapod Te, és így persze a munka végén Te arathatod le a babérokat. Itt az irodában uralkodó erőviszonyokat is jobban átláthatod, és a körülötted zajló eseményekről is pontosabb képet kaphatsz, mint távolabb ülő társaid.

Ám arra figyelj, ha a főnök közelében ülsz, hogy a munkatársaiddal is jó viszonyt ápolj, nehogy úgy érezd, hogy a kollégáid minden jóból kihagynak azért, mert nem ülsz a közelükben. Ha ez utóbbi szempont a legfontosabb a számodra, a legjobb az iroda közepén ülni, itt történik ugyanis a legtöbb esemény, itt folyik át a legtöbb információ, és itt a legkönnyebb jóban lenni mindenkivel. Az iroda közepén valóban a társaság középpontjában érezheted magadat – csak nehogy megfeledkezz közben a munkádról!

De mit tehetnek azok, akik nem a főnök közelében és nem az iroda központi részén, hanem épp ellenkezőleg, valamelyik sarokban ülnek? Nekik sincs okuk az elkeseredésre, ha ugyanis okosak, a hátrányukból előnyt kovácsolhatnak. A sarokból ugyanis nagyon jól át lehet látni, hogy mi minden történik az irodában, és ha nem barikádozzák el magukat az íróasztaluk mögé, ugyanúgy szerves részei lehetnek az irodai közösségnek, mint más kollégáik.

Persze a legtöbb esetben nem mi döntjük el, hogy az irodának mely részében szeretnénk dolgozni, ám ha ügyesek vagyunk, és ki tudjuk használni az ülésrendben rejlő lehetőségeket, akár egy előléptetés is lehet a jutalmunk. Persze a kitartóan és lelkiismeretesen végzett munka mindig az előnyünkre válik, akármelyik pontján is ülünk az irodának.


Fotó: FreeDigitalPhotos