Jump to content

Szűkül az osztrák devizahitel-állomány

2013. 06. 13. 00:00

Tovább csökkent az osztrák háztartások deviza alapú hiteleinek állománya, március végén 30,3 milliárd euró volt a tartozások összege, ez 16,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte csütörtökön az osztrák pénzpiaci felügyelet.

A múlt év utolsó negyedéhez képest 3,3 százalékkal zsugorodott a hitelek állománya. Az FMA 2008 őszén, a válság kitörésekor megtiltotta a pénzintézeteknek újabb devizahitelek kihelyezését. Azóta az állomány az árfolyamváltozásokat figyelembe véve 16,3 milliárd euróval, 35 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben a devizahitelek 93,3 százaléka svájci frank alapú volt, a maradék pedig szinte kizárólag japán jen alapú. A svájci frank 2008 óta 35,7 százalékkal értékelődött fel az euróhoz képest, de frankban eladósodott osztrák háztartások 2011 óta már nyugodtabbak lehetnek, mert a svájci jegybank árfolyamküszöböt hirdetett meg, és azóta nem engedi 1,20 frank alá esni az európai valuta árfolyamát.

Az alacsony kamatú frankhitelek különösen népszerűek voltak Ausztriában, és osztrák bankok segítettek elterjeszteni a modellt más közép-kelet-európai országokban, így Magyarországon is.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos