Jump to content

Program a fiatalok foglalkoztatásáért

2013. 06. 13. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium két új foglalkoztatási programot indít: az Út a szakmaválasztáshoz című program keretében a hátrányos helyzetű fiatalok szakmához jutását támogatják, a helyi önkormányzatokat pedig abban segítik majd, hogy a nyári szünidőben diákokat alkalmazhassanak.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón kiemelte: az Út a szakmaválasztáshoz programra - amelybe 6-8 ezer, elsősorban roma fiatalt vonnának be - 6 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint az Út a szakmaválasztáshoz program jól egészíti ki a már futó programokat, így az úgynevezett MACIKA ösztöndíjakat, amelyek az általános iskolától az egyetemig kísérik a tanulásban a halmozottan hátrányos helyzetűeket. Czomba Sándor kifejtette: a program keretében a hátrányos helyzetű, elsősorban a roma fiatalokat próbálják az alapfokú oktatás utolsó éveiben ösztöndíjjal támogatni, annak érdekében, hogy később be tudjanak kapcsolódni a szakképzésbe, és szakmát tudjanak szerezni.

Ösztöndíjra a 2013/2014 tanévben az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában tanulók pályázhatnak - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a bevont létszám legalább felének romának kell lennie. A támogatást tanulmányi átlaghoz kötik: a fiatalok 2,51-es átlag felett kaphatnak havonta 10 és 18 ezer forint közötti ösztöndíjat. A támogatást két évig, vagy hetedik-nyolcadikban, vagy nyolcadik osztályban és a szakközépiskola első évfolyamában kaphatják a fiatalok. Többlet támogatást kaphat az, aki tanulószerződéssel vállalatnál is dolgozik, vagy hiányszakmát tanul.

Czomba Sándor példaként említette, hogy 3,6-os átlaggal 13 ezer forint az alapösztöndíj, amihez tanulószerződés esetén 15 860, hiányszakma tanulása esetén pedig további 20 ezer forint adódik hozzá. Kitűnő tanulóként mindezen feltételek teljesülése esetén csaknem 64 ezer forintot kaphatnak ösztöndíjként a diákok - fűzte hozzá. Elmondta: mentorokat állítanak a tanulók mellé. Pályázni a konvergencia régiókból lehet; a kiírások iránt augusztusban lehet érdeklődni a munkaügyi szervezeteknél és a kisebbségi önkormányzatoknál - ismertette Czomba Sándor.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos