Jump to content

IMF: Komor a portugál helyzet

2013. 06. 13. 00:00

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint "komor" a portugál gazdaság jövője, míg az államadósság helyzete "nagyon törékeny". A szervezet csütörtöki közleményében megjegyezte azt is, csökken a társadalmi konszenzus a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag kérdésében.

Az IMF szerdán jelentette be, hogy jóváhagyta a portugál mentőcsomag következő, 657 millió eurós részletének kifizetését, de az egy nappal későbbi felülvizsgálati jelentésben a szervezet szakemberei hangot adtak aggodalmaiknak is.

A jelentés szerint veszélyben vannak az IMF segélyprogramjának kulcsfontosságú pontjai. Magas az államadósság, megszorítások vannak, és három éve recesszió. Ebben az évben rendkívül nagy adóemelések is voltak, mert a kormány ezzel próbálta csökkenteni a deficitet. A munkanélküliség 18 százalékos, történelmi csúcson van.

2012-ben 3,2 százalékot csökkent a bruttó hazai össztermék (GDP), idén 2,3 százalékos esés várható. Éppen ezért lazítottak a Portugáliának jutatott mentőcsomagot kezelő trojka tagjai (az Európai Unió, az IMF és az Európai Központi Bank) az idei portugál deficit célszámon.

Az IMF szerint az elmúlt időben jelentősen csökkent a pénzügyi mentőcsomag társadalmi támogatottsága, és késlekedik a gazdaság fellendülése. A jelentés szerint mivel nincs eszközük a portugál versenyképesség javítására (és így a bevételek növelésére), ezért nagy a kockázat, hogy a pénzügyi egyensúly fenntartása a kereslet zsugorodásával fog létrejönni.

A valutaalap szerint az államadósság a GDP-hez viszonyítva 124 százalékon fog tetőzni 2014-ben, ez 2 százalékkal lesz magasabb, mint amit vártak az egy évvel korábban elkészített éves jelentésükben. Portugália 78 milliárd eurót kapott a mentőcsomag részeként.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos