Jump to content

Így válhatsz egyéni vállalkozóvá

2013. 06. 13. 00:00

Van egy jó ötleted, és szeretnéd megvalósítani azt? Akkor a legjobb, ha egyéni vállalkozóvá válsz. De hogyan kezdj hozzá? Hova kell menned, és mit kell tenned? Útmutató leendő vállalkozóknak lépésről lépésre.

Az egyéni vállalkozóvá válást elektronikus úton kell kezdeményezned, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy regisztrálj az ügyfélkapun. Nem kell mást tenned, mint hogy felmenj a Magyarorszag.hu oldalra, és az ideiglenes regisztrációt válaszd. Ha ez megvan, kérned kell egy időpontot bármelyik okmányirodában (a legpraktikusabb, ha ezt a lakóhelyedhez legközelebb esőben teszed, de az ország bármely okmányirodájában megteheted), be kell menned, és az aláírásoddal hitelesítened kell a regisztrációdat az ügyfélkapun.

Ha ez megvan, akkor kezdheted intézni az egyéni vállalkozóvá válást. Először is tudnod kell, hogy mely tevékenységi körben szeretnél működni. A hivatalos listából ki kell választanod azokat a tevékenységi köröket, amelyekben dolgozni akarsz. Figyelj arra, hogy egyes tevékenységeket csak külön engedély vagy végzettség mellett végezhetsz. Vagyis ha ilyet választanál, akkor annak megszerzéséről időben gondoskodnod kell, különben hónapokkal-évekkel csúszhat a vállalkozásod indítása.

A következő lépés, hogy eldöntöd, hol lesz a vállalkozásodat székhelye. Erre azért van szükség már az elején, mert a nyomtatvány, amelyben bejelented az egyéni vállalkozóvá válásodat, különbözik az egyes településeken, vagyis nem ugyanazt a nyomtatványt kell kitölteni Budapesten, mint egy másik magyarországi városban. A számodra megfelelő nyomtatványt innen tudod letölteni. A nyomtatvány kitöltéséhez szükséged lesz egy programra is, amelyet telepítened kell a gépedre. Miután mindent az előírásoknak megfelelően kitöltöttél, a nyomtatványt az ügyfélkapun keresztül be kell küldened. Ezután várnod kell mindaddig, míg eldöntik, hogy elfogadják-e a kérelmedet.

Ha kezdetben nem nagy dolgokban gondolkodsz, idén januártól arra is lehetőséged van, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) válaszd. Ehhez meg kell felelned néhány követelménynek, és be kell tartanod néhány szabályt, de ha kisebb vállalkozásba kezdesz, megérheti ezt választanod.

Miután elfogadták a kérelmedet, kezdheted is a vállalkozásodat. Valószínűleg nyitnod kell egy bankszámlát is, de ez nem minden esetben kötelező. Ma már sok bank kínál kedvezményes kisvállalkozói banki csomagokat, válaszd ki közülük a számodra legmegfelelőbbet! Be kell még jelentkezned az iparűzési adó alá is (erről év végén bevallást kell készítened), és a kötelező kamarai regisztrációt is el kell intézned.

Szükséged lesz még egy számlatömbre, egy bélyegzőre, és bizonyos esetekben nyugtatömbre és pénztárgépre is. Fontos, hogy minden rád vonatkozó adót és járulékot időben befizess, ellenkező esetben ugyanis bírságokra számíthatsz. Emellett pedig természetesen minden évben adóbevallást is kell készítened.

Ha úgy érzed, hogy minderre nem tudsz elegendő időt vagy energiát fordítani, kérheted könyvelő segítségét is az ügyintézés során.


Fotó: FreeDigitalPhotos