Jump to content

A kismamáknak csak a fele tud ismét dolgozni

2013. 06. 12. 00:00

Szorgalmasan tanultál, és jó iskolákat végeztél, hogy utána jó munkát kaphass? Meg is kaptad a jó munkát, és néhány éve sikeres is vagy? A magánéleted is nagyon jól alakul, és a pároddal már a családalapításon gondolkodtok? De vajon lesz hova visszamenned, amikor a gyermeketek nagyobb lesz?

Sok kisgyermekes anyukának valóban nincs lehetősége a régi munkahelyére visszatérnie, vagy a korábbi pozíciójukhoz képest alacsonyabban fizetett állásokban találhatnak csak maguknak munkát – derül ki a TÁRKI 2012-ben készített felmérésének eredményeiből.

A jelenleg GYES-en, GYED-en lévő nők fele (49 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy van olyan munkahelye, ahova vissza tud majd térni, ha a gyermeke már elég nagy lesz – áll a kutatásban. Az persze nagyon sok tényező függvénye, hogy ki az, aki vissza tud menni az előző munkahelyére, és ki az, aki nem. Nagyban függ például az iskolai végzettségtől: általánosságban elmondható, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb az esély arra, hogy visszakapja a korábbi munkahelyét.

A legjobban a magas iskolai végzettségűek állnak, hiszen a magasan iskolázottaknak sokkal nagyobb valószínűséggel van lehetőségük visszatérni régi munkahelyükre, mint a kevésbé képzett társaiknak. A legfeljebb 8 osztállyal rendelkező GYES-en vagy GYED-en lévő nőknek például mindössze 12 százaléka mondta azt, hogy van munkahelye, ahova visszamehet, míg a diplomások 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy visszavárják korábbi munkahelyükön. A szakmunkás végzettséggel rendelkező nőknek 58 százaléka, míg az érettségizetteknek 42 százaléka számolhat azzal, hogy visszakaphatja korábbi munkahelyét.

Az iskolai végzettség mellett persze vannak más olyan képességek és készségek is, amelyek jelentősen befolyásolják azt, hogy a kismamának van-e olyan munkahelye, amely visszavárja őt. Előnyt jelenthet például az, ha ismerünk egy vagy több idegen nyelvet, ha rendszeresen használjuk a számítógépet és az egyes programokat, vagy az, ha rendelkezünk jogosítvánnyal – hangsúlyozza a TÁRKI.

Éppen ezért fontos, hogy mind a gyermekvállalás előtt, mind a gyermeknevelés során minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy minél képzettebb és értékesebb munkaerők legyünk. Ezzel nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, és javíthatjuk a családunk életkörülményeit is.


Fotó: FreeDigitalPhotos