Jump to content

Gyakran nézzük a bankszámlánkat

2013. 06. 11. 00:00

Legtöbben legalább hetente egyszer megnézik, hogyan áll a bankszámla egyenlegük – derült ki az olvasóink körében végzett felméréséből. Egy nemzetközi kimutatás szerint azok nézik leggyakrabban a számlájukat, akik a legjobban értenek a pénzügyekhez.

Legutóbb arra voltunk kíváncsiak, hogy a NarancsJuice olvasói milyen gyakran néznek rá bankszámlájukra. A válaszadók több mint harmada (34,24 százalék) legalább hetente egyszer megnézi az egyenlegét. Szintén magas az aránya azoknak, akik havi rendszerességgel tekintenek rá a számlájukra: ezt a lehetőséget olvasóink 27,59 százaléka jelölte be. Ennél valamivel kevesebben vannak azok (21,43 százalék), akik kétnaponta, vagy akár naponta megnézik, mennyi pénzük is van, míg a válaszadók mindössze 16,75 százaléka az, aki csak akkor nézi az egyenleget, ha arról értesítőt küld a bankja.

Utóbbi meglehetősen alacsony hányadnak számít. Feltehetően ennek oka az online bankolás elterjedése, hiszen ma már mobiltelefonról is bármikor ránézhetünk a számlánkra, így érthető, ha a legtöbben nem várják meg az értesítőt az egyenleg leellenőrzéséhez.

Az ING tavaly végzett nemzetközi felméréséből az derült ki, hogy akik a legmagasabb szintű pénzügyi ismeretekkel rendelkeztek a megkérdezettek közül, ők kezelték saját pénzügyeiket a legnagyobb tudatossággal. Ez a kutatás szerint főként abban nyilvánult meg, hogy havonta több alkalommal nézték át számláikat, és a banki kimutatásaikat.

Ne feledjük, a bankszámla átnézése nem csak arra szolgál, hogy lássuk, éppen hogyan is állunk anyagilag. Ezen keresztül ellenőrizhetjük azt is, hogy a kártyás és internetes vásárlásaink során megfelelő összeget vontak-e le tőlünk.

Ugyancsak a számlaegyenleg rendszeres megtekintése segíthet a takarékoskodásban. Ha célokat tűzünk ki magunk elé, akkor a legegyszerűbben így követhetjük nyomon annak teljesülését, illetve látjuk, hogy lazíthatunk-e a magunk által felállított pénzügyi fegyelmen, vagy éppen fordítva: az eddigieknél is jobban meg kell-e húzni a nadrágszíjat ahhoz, hogy például beleférjen egy nyaralás a büdzsénkbe.


Fotó: FreeDigitalPhotos